Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Presentaties

Naast het schrijven van verhalen en analyses over nieuws en ontwikkelingen in Turkije voor het Algemeen Dagblad, De Tijd, en BNR Nieuwsradio, geef ik met enige regelmaat ook lezingen/presentaties/gastcolleges in Nederland en Istanbul.

Maak je met je bedrijf, serviceclub, brancheorganisatie of studentenvereniging een reis naar Istanbul en wil je in korte tijd bijgepraat worden over de Turkse economie, zakencultuur, politiek, geschiedenis, Islam, de relaties met de Europese Unie, de rol van het leger, de persvrijheid, de positie van de minderheden, het uitgaansleven, het gebruik van social media, de toekomst van de journalistiek, en het leven van een correspondent?

Of wil je een presentatie over een van deze onderwerpen in Nederland?

Neem dan contact op met mij.

Lees de reactie van studenten van de Leidse studentenvereniging Minerva: Interactieve lezing over Turkije van Marc was top!

Universiteiten en hogescholen die bij mij op bezoek kwamen zijn onder meer:

– Universiteit Leiden, Studentenvereniging Minerva

– Universiteit Leiden, Studievereniging Itiwana van faculteit culturele antropologie & ontwikkelingssociologie

– Universiteit Leiden, Honours College Faculteit Sociale Wetenschappen

– Politicologie studenten uit Amsterdam, Nijmegen en Leiden

– Vrije Universiteit Amsterdam, studentenvereniging Anatolia

– Universiteit Utrecht, studenten sociale geografie, planologie, en aardwetenschappen

– Universiteit Tilburg,  studenten Liberal Arts and Sciences

– Hogeschool Leiden, Cluster Management en Bedrijf. Studenten international business

– De Haagse Hogeschool, studenten bedrijfskunde

– Hotelschool Den Haag

– Hogeschool Rotterdam, Small Business & Retail Management

– Jaarclub Futuamus 1983 Universiteit Nijmegen

– Hogeschool Inholland, studenten Marketing en Small Business Haarlem

– Hogeschool Inholland Diemen

– Hogeschool Inholland Alkmaar, studenten Marketing, afstudeerrichting Global Sales

– Lorentz Lyceum, Arnhem

Voor bezoekende ondernemers, serviceclubs, consultancy bedrijven in Istanbul en belangstellenden in Nederland geeft ik presentaties over:

– Turkse economie, politiek en zakencultuur

– Hoe gebruik je social media voor je bedrijf of organisatie

De afgelopen jaren waren mijn opdrachtgevers onder meer:

 • Consulaat-Generaal van Nederland in Istanbul
 • Federatie voor de Nederlandse Export, Fenedex
 • Nederlandse Ambassade in Ankara
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Ministerie van Economische Zaken
 • British International School Istanbul
 • DAF Trucks
 • PACCAR Financial
 • Food Travel Group, (Heineken, Unilever, C1000, e.a.)
 • Rabobank directeuren op bezoek in Istanbul
 • NXT Group of Companies
 • Innovatiemotor Greenport Aalsmeer
 • Holland Group Recruitement
 • The Netherlands-Turkey Friendship Foundation
 • De Amstel Club, Amsterdam; leading business sociëteit in Nederland
 • Strategisch Adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF), Utrecht
 • NVM Vakgroep Business Nederland, bedrijfsmakelaars/investeerders
 • Honorair Consulaat Generaal van Turkije in Leiden
 • Ultimoo Collect
 • Insight Business Club, opticiens
 • MeetIn, netwerkreizen voor ondernemers naar landen in ontwikkeling
 • Stichting The Walk of Truth
 • Rotary club Axel
 • De Nederlandse School Istanbul
 • Probus Kanaalzone Zeeuwsch-Vlaanderen-Zuid
 • Nederlandse Vereniging Alanya
 • Bibliotheek Axel

Referenties

Guido Landheer
Plaatsvervangend Directeur Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen
Ministerie van Buitenlandse Zaken
“Tijdens de handelsmissie van 3 tot 5 december (2015) naar Turkije heeft Marc een verhaal gehouden over de do’s en dont’s van het zakendoen in Turkije. Marc heeft een zeer grote kennis over de economische en politieke ontwikkelingen in Turkije, en weet dit op een onderhoudende manier te vertellen. Natuurlijk met leuke anekdotes. Dat zijn verhaal zeer serieus wordt genomen, blijkt wel uit het feit, dat een deelnemer van de handelsmissie heeft besloten om zijn investeringsbeslissing n.a.v. dit verhaal aan te passen om beter te voldoen aan de Turkse omstandigheden”.

 

Frank de Poorter, Hoofddocent Bedrijfskunde MER, De Haagse Hogeschool

“Gedurende onze studiereis naar Istanbul heeft Marc een dagvullend programma voor onze studenten verzorgd. Naast een uiterst boeiende interactieve lezing, waarbij Marc is ingegaan op economische, politieke en maatschappelijke aspecten van Turkije in het algemeen en Istanbul in het bijzonder, heeft hij de studenten op een alternatieve wijze kennis laten maken met het district Beyoglu, waarbij hen alle gelegenheid werd geboden de zichtbare en meer verborgen historische bezienswaardigheden in dit district en hun geschiedenis te ontdekken. Niet alleen heeft hij onze studenten aanzienlijk wijzer gemaakt, ook heeft hij iets van zijn aanstekelijke liefde voor de stad Istanbul aan hen overgebracht. Ik beveel Marc dan ook van harte aan!”

Joyce van der Wegen, Honours college Faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden.

“Super bedankt voor je boeiende en leuke lezing. We hebben allemaal aandachtig naar je verhaal zitten luisteren. Je hebt ons een groot kader aan kennis geboden voor ons verdere programma aan Istanbul. Je hebt je visie gegeven op politiek, economisch en journalistiek vlak en ons daarnaast nog veel handige dingen geleerd, zoals: ‘Hoe om te gaan met vervelende mannen?’ Daarnaast heb je ons de eerder gestuurde onderzoeksvraag, prachtig proberen te beantwoorden en dit in verschillende perspectieven geplaatst.”

Drs. Jean-Pierre Schreurs MBA; commercial economics, lecturer, Hogeschool Leiden, Cluster Management en Bedrijf.

“Marc Guillet weet in zijn presentatie over de Turkse politiek en economie de toehoorders te boeien en in korte tijd de actualiteit goed neer te zetten. Marc is onafhankelijk en zijn woorden zetten aan tot nadenken. Het feit dat hij reeds lange tijd in Istanbul woont en werkt draagt bij aan een levendige presentatie.
De rondwandeling met de daarbij behorende speurtocht werd zeer goed ontvangen door de studenten. Op deze wijze konden zij in korte tijd veel informatie over Istanbul tot zich nemen. Het feit dat het een kleine competitie werd met een leuke prijsuitreiking droeg alleen maar bij aan de hoge fun-factor.”

Dirk Aleven, oprichter van MeetIn dat ondernemers begeleidt in internationaal zakendoen.

“Je bent werkelijk een lopende encyclopedie en iedereen vond het enorm interessant. Ik merkte vooral dat politiek/geschiedenis/cultuur helemaal jouw dingen zijn. Daar zit je zo diep in, en kun je het erg levendig en vol ervaring vertellen. Dat is ook een erg belangrijk startpunt van de oriëntatie op Turkije, en qua timing viel dat helemaal goed. Je merkte ook dat iedereen erg geïnteresseerd was in je verhaal en daarom het leuk vond om interactief er mee bezig te zijn. Ik vond het dus een zeer plezierige bijeenkomst, en was er blij met onze link samen! Zeker voor herhaling vatbaar wat mij betreft!”

Marlies Springorum, Coördinator Global Sales Hogeschool Inholland Alkmaar

“Op 1 mei 2015 gaf Marc Guillet een gastcollege aan studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar. Een groep van 60 derdejaars studenten Marketing volgt de afstudeerrichting Global Sales en verdiept zich in de mogelijkheden die diverse buitenlanden bieden aan Nederlandse ondernemers.  Marc leverde een zeer waardevolle bijdrage door een goed beeld te schetsen van de mogelijkheden in Turkije en in te gaan op politieke, economische en culturele aspecten. Door zijn kennis van zaken en enthousiasme lukte het goed de aandacht van de studenten vast te houden. Na afloop stelden de studenten veel vragen en was er een goede discussie.”

Judith Kuiper, British International School Istanbul

“Thank you for joining our Career Fair at the British International School Istanbul on March 14th 2014. Thank you for sharing your life long experience as a journalist, all over the globe with our students. Not only you showed them what journalism is about, but also what will be the future for this profession by using multimedia and what changes this will bring for future journalists, like our students of today. Your enthusiasm inspired them and we received several wonderful responses on your presentation and the personal conversations they had with you during the fair”.

Wanka Lelieveld,  coördinator van de Innovatieklas Flowers International voor studenten van Inholland
“Als onderdeel van onze studiereis naar Istanbul heeft Marc Guillet een presentatie verzorgd over de historische, economische en politieke ontwikkelingen in Turkije. De presentatie biedt waardevolle input en aanknopingspunten voor studenten en ondernemers die overwegen zaken te gaan doen in Turkije. Een echte aanrader!”

 

Sefton Lo, Senior Consultant van Yakamoz Energy Solutions B.V.

“Hartelijk dank voor de zeer accurate uiteenzetting gisteren. Goed de feiten en culturele veschillen tussen de twee landen op een rijtje te zien ter verbetering van onze inzichten en de handel”.

Contact Laat van je horen via het contactformulier dan maken we een afspraak.

Tot ziens in Istanbul of in Nederland!

Marc

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch