Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Over mij

Na een correspondentschap van zeven jaar in Amerika (1999-2006) heb ik de moderne havenstad New York verruild voor de ruim 2600 jaar oude havenstad Istanbul. Daarmee is een lang gekoesterde droom in vervulling gegaan.

Istanbul is een oude liefde. Ik kom hier al sinds 1983, toen ik als ANP-verslaggever berichtte over de eerste parlementsverkiezingen na de militaire staatsgreep van 1980. Sindsdien ben ik vele malen teruggekeerd om nieuws te verslaan en reportages te schrijven voor het Algemeen Dagblad.

Ik studeerde politicologie (internationale betrekkingen en de moderne geschiedenis van het Midden-Oosten) aan de Universiteit van Amsterdam. Als freelancer schreef ik in Teheran en in Nederland over de Islamitische Revolutie in 1979, was vijf jaar in dienst als redacteur/verslaggever op de redactie buitenland van het ANP, en bezocht veel landen in de islamitische wereld; Turkije en Iran het meest frequent.

De zoektocht van de Turken naar hun eigen identiteit, de felle politieke strijd onder de nazaten van het Osmaanse rijk over democratie, de rol van de staat en de islam, fascineren me al jaren.

Na mijn eerste bezoek aan Turkije was ik verkocht. Ik houd van de warme gastvrijheid van de Turken, de mediterrane culinaire cultuur, de melancholische muziek, de resten van oude beschavingen, en de sporen van het vroege christendom. En dan heb ik het nog niet over het natuurschoon en de oriëntaalse bekoring van paleizen, karavansarais, bazaars en moskeeën.

Mijn passies zijn reizen, schrijven, fotografie, koken, live muziek, geschiedenis. In Amerika bezocht ik alle 50 staten. Daarover schreef ik de verhalenbundel ‘Exotisch Amerika’. Ook alle 81 provincies van Turkije wil ik met eigen ogen zien.

Ik schrijf vooral over politiek, economie en Istanbul.

In mijn vrije tijd slenter ik graag door de stad. Daaruit zijn 4 wandelingen voortgekomen die ik via Odyssee Reisgidsen aanbied als self-guided walking tours. Meer info over deze wandelingen staat op http://www.genietvanistanbul.nl/

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch