Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Deniz (24) is veroordeeld in Turkije maar mag terug naar Dordrecht

15 nov
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Deniz Osmanoğullari (24) uit Dordrecht is in de Turkse stad Istanboel veroordeeld tot een jaar en acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het ‘maken van propaganda voor een gewapende terroristische organisatie’. Het uitreisverbod waardoor hij al veertien maanden Turkije niet mocht verlaten, is met onmiddellijke ingang opgeheven.

Deniz zei ‘opgelucht en blij’ te zijn over ‘de goede afloop’. “Geen strafblad en ik kan weer terug naar huis”, zei hij bij het verlaten van de rechtszaal in het mega grote paleis van justitie. “Binnen een week of twee denk ik weer terug naar mijn ouders te gaan”.

Echt haast heeft Osmanoğullari niet. Het gedwongen verblijf in het geboorteland van zijn ouders ziet hij niet als een straf. Integendeel. Hij heeft het best naar zijn zin in een multiculturele volkswijk in de oude stad van Istanboel waar hij een etage deelt met een huisgenoot. “Ik wil mijn ouders gaan helpen in ons restaurant Smyrna. In de maand december is het altijd het drukst. Maar in het voorjaar wil ik weer terug naar Istanboel”.

Deniz heeft zich met zijn advocaat goed voorbereid op de zitting. Inhoudelijk, maar ook aan zijn uiterlijk is gewerkt om de rechters mild te stemmen. “Op verzoek van mijn advocaat heb ik mijn baard afgeschoren”, zegt Deniz lachend. “Ik vind het maar niks. Hij zei echter dat die baard me een veel te links imago zou geven”.

Van enige nachtrust was voor de rechtszaak echter geen sprake. “Ik heb maar een uurtje geslapen, want tot diep in de nacht heb ik met vrienden ‘okey’ (rummikub) zitten spelen”.

In de 29e meervoudige strafkamer voor zware misdrijven waar drie rechters vanaf een podium op de verdachten neerkijken, begint de zaak tegen Deniz met anderhalf uur vertraging. De voorzitter van de rechtbank legt uit dat Deniz wordt aangeklaagd omdat hij in het verleden via Twitter en Facebook propaganda maakte voor de extreem-linkse organisatie DHKP-C. Die staat in Turkije op de zwarte lijst van terroristische organisaties. In de afgelopen dertig jaar pleegden leden van die groep diverse aanslagen. Onder meer op Özdemir Sabanci, de topdirecteur van een van de grootste industriële conglomeraten in Turkije.

Deniz kreeg in september vorig jaar een uitreisverbod na twaalf dagen in drie verschillende cellen te hebben vastgezeten, onder meer in de beruchte Silivri gevangenis buiten Istanboel.
In antwoord op vragen van de voorzitter van strafkamer benadrukt Deniz dat hij een Nederlandse staatsburger is die met zijn activiteiten op sociale media geen strafbare feiten heeft gepleegd.
“Wat ik heb gedeeld valt in Nederland binnen de regels van de vrijheid van meningsuiting”.

Na een schorsing van de zitting voor vijf minuten, komen de rechters terug met een vonnis. Het was in hun ogen wel propaganda voor het terrorisme, maar de straf van een jaar en acht maanden hoeft hij pas uit te zitten als Osmanoğullari zich in de komende vijf jaar opnieuw schuldig maakt aan dezelfde feiten.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch