Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

2 okt
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Deniz Osmanoğullari (24) uit Dordrecht zit al ruim een jaar vast in Turkije. Uitzichtloos wachtend op een proces dat nog steeds op zich laat wachten.
Eindelijk heeft hij nu uitsluitsel gekregen over de eerste zitting. “Het werd steeds uitgesteld, maar nu hebben we een datum, 14 november in Çaglayan, het grote paleis van justitie in Istanboel’, zegt Deniz.

De Turkse justitie beschuldigt hem ervan op sociale media ‘propaganda te hebben gemaakt voor een gewapende terroristische organisatie’. De aanklager eist anderhalf tot 4,5 jaar cel.
De politie baseert zich op een Twitter account en een Facebookpagina met posts die betrekking hebben op de linkse organisatie DHKP-C. Die staat in Turkije op de zwarte lijst van terroristische organisaties. “Maar die sociale media accounts zijn helemaal niet van mij”, zei Deniz eerder tegen deze krant.

De Turkse Nederlander kreeg in september vorig jaar een uitreisverbod na twaalf dagen in drie verschillende cellen te hebben vastgezeten, onder meer in de beruchte Silivri gevangenis buiten Istanboel.
“Dat verbod om terug te keren naar Nederland hebben ze nog steeds niet opgeheven”, vertelt Deniz in Istanboel.

Elke week moet hij zich bij de politie melden in afwachting van zijn strafproces. Het juridische labyrint waarin hij en zijn advocaat verzeild raakten, leverde tot eindelijk de datum van zijn proces bekend werd alleen maar frustraties op.

Opvallend is dat Osmanoğullari er niet depressief of chagrijnig van is geworden. “Het gaat best wel lekker”, zegt hij luchtig over het gedwongen verblijf in het geboorteland van zijn ouders.
“Economisch gezien is het stabiel. Ik werk niet meer in het Museum voor Turkse en Islamitische Kunst tegenover de Blauwe Moskee. Na drie maanden kreeg ik ruzie met de directeur en heb ik ontslag genomen. Maar nu doe ik best wel veel vertaalwerk als freelancer. Drie tot vijf dagen per week ben ik bezig als tolk-vertaler voor organisaties voor de mensenrechten”.

Zijn voorbereidingen voor het landelijke toelatingsexamen voor de universiteit om in Istanboel te gaan studeren, heeft hij uiteindelijk niet doorgezet.

Over de juridische afwikkeling van zijn zaak is hij gematigd positief. “Mijn advocaat heeft een hele goede verdediging voorbereid vind ik. Als de rechters objectief proberen te zijn, ziet het er positief uit. In soortgelijke rechtszaken die gaan over propaganda voor de DHKP-C krijgen verdachten vaak vrijspraak”, aldus Deniz.

Zijn advocaat zal benadrukken dat zijn cliënt geen strafbare feiten heeft gepleegd. “Wanneer mensen de straat opgaan of op een andere manier in actie komen dan kunnen uitlatingen worden aangemerkt als propaganda voor terrorisme. Als dat niet het geval is, dan gaat het om vrijheid van meningsuiting”, legt Deniz uit. “Daarom hoop ik op vrijspraak”.

Dat zal echter niet na afloop van de eerste zitting gebeuren, zo verwacht hij. “Op zijn vroegst begin volgend jaar”. Maar mocht het vonnis van de rechter ‘schuldig’ luiden, dan gaat Deniz in hoger beroep.
“Dat zal uitlopen op vrijspraak, denk ik, maar dat kan minstens een jaar, misschien wel twee jaar gaan duren”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch