Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

29 sep
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Bij een grootscheeps actie van de verkeerspolitie in Turkije hebben meer dan 5000 chauffeurs een boete gekregen omdat ze in hun eigen auto rookten.

Ruim 37.000 agenten, bijgestaan door 170 speurhonden, hielden in heel het land auto’s aan om te controleren of er gerookt werd. Zeker 150.000 voertuigen werden gecontroleerd. Degenen die de wet overtraden kregen een boete van 153 Turkse Lira (25 euro).

Turkije is een van de weinige landen dat roken in de auto verbiedt. Het rookverbod geldt al enkele jaren, maar de politie greep niet actief in.

De landelijke actie volgt op recente uitlatingen van president Erdoğan, een fel tegenstander van roken. “Wanneer ik chauffeurs zie roken in auto’s geef ik ze een reprimande en zeg dat het een schande is. We werken nu een actieplan uit om zowel bestuurders als passagiers te laten stoppen met roken”.

Erdoğan staat bekend als een anti-rook activist. Hij waarschuwt niet alleen winkeliers en mensen op straat om te stoppen met roken, ook buitenlandse bewindslieden kunnen op zijn kritiek rekenen. Tijdens een NAVO-top in Warschau stapte hij op de rokende Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Daniel Mitov af en vroeg hem indringend om meteen te stoppen met roken en zijn belofte op een pakje sigaretten te schrijven.

De regering begon in 2007 met een streng anti-rookbeleid en voert campagnes voor ‘een rookvrij Turkije’. Toen de antirookcampagne voor het eerst werd gelanceerd verklaarde Erdogan de strijd tegen het gebruik van sigaretten ‘even belangrijk als de strijd tegen het terrorisme’.

In juli 2009 werden de regels aangescherpt en mocht er nergens meer binnen gerookt worden, inclusief restaurants, bars, cafés, en stadions. Tabaksproducten worden elk jaar duurder. Reclame mag er niet meer voor gemaakt worden. En het roken van sigaretten, sigaren of pijpen in films wordt gecensureerd door er mist of bloempjes overheen te projecteren.
Ondanks de steeds strengere wetgeving en campagnes voor een gezondere leefstijl zou het aantal rokers niet of amper zijn afgenomen.

Volgens nieuwe schattingen van de Tobacco Atlas, een toonaangevende bron over tabaksgebruik, roken ongeveer 14,5 miljoen volwassenen en 252.000 kinderen in Turkije dagelijks.
Bijna een op de drie sterfgevallen onder Turkse mannen wordt toegeschreven aan tabaksgerelateerde ziekten.

Het sterftecijfer van Turkse mannen door roken is het op een na hoogste ter wereld na Noord-Korea. Onder Turkse vrouwen zijn door tabak veroorzaakte ziekten goed voor 12 procent van alle sterfgevallen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch