Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos

3 sep
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Trouwstoeten zorgen in Rotterdam regelmatig voor klachten over toeterlawaai en gevaarlijk gedrag. Hoe gaat het er in een land als Turkije aan toe?

Het knock-out slaan van een agent door een bruiloftsgast in het centrum van Rotterdam blijft de gemoederen bezighouden.
Gemeenteraadslid Tim Versnel (VVD) uitte zijn woede en verontwaardiging in een pittige tweet waarin hij de dader en andere feestgangers op de korrel neemt.
“Als deze man zich niet meldt, en als ook geen van de naar verluidt veertig anderen uit die groep dat voor hem doet, dan is het voor hun rekening als andere Rotterdammers steeds minder met hun gemeenschap te maken willen hebben. Ze moeten zich kapot schamen”.

Onnodig toeteren en gevaarlijk rijgedrag horen in Turkije niet alleen bij trouwstoeten. Ze zijn onderdeel van het dagelijkse, chaotische verkeer in de steden.

Onafgebroken claxonnerend, uit de ramen hangend en op het dak van de auto zittend rondrijden, is in Turkije heel gewoon. Niet alleen bij trouwstoeten, maar ook als een voetbalclub kampioen is geworden, hun favoriete politieke partij de verkiezingen heeft gewonnen, of een dienstplichtig soldaat door zijn beste vrienden luidruchtig wordt uitgezwaaid.

De verkeerspolitie grijpt zelden in als er een trouwcolonne of ander toeterlawaai door de straten trekt en verkeersregels overtreedt. Meldingen over overlast krijgt de politie zelden: iedereen ziet het uitbundige feestgedruis als onderdeel van de cultuur.
Het met vuurwapens in de lucht schieten om de feestvreugde te benadrukken, leidt vaak tot doden en gewonden, meestal in het oosten van het land.

Vrienden en familieleden van de bruidegom gaan de met trommels en een fluit de bruid thuis ophalen. De traditie gebiedt dat de familie van de bruid ‘weigert’ haar ‘weg te geven’. Haar vrienden of broers en zussen van de bruid houden de deur dicht tot de bruidegom betaalt.

Traditioneel onderdeel van de bruiloftsdag is ook dat het bruidspaar in een ‘opwindende rit’ naar de feestzaal worden gereden. Kinderen uit de buurt blokkeren de weg en de stoet mag alleen verder rijden nadat de bruidegom hen geld heeft gegeven.

In dorpen is deze traditie zelden een probleem. In de stad loopt het nogal eens uit de hand. Bij het nieuws op tv zijn met enige regelmaat vechtpartijen te zien waarbij gewonden vallen wanneer de bruidegom weigert geld te geven of wanneer de kinderen vinden dat hij te gierig is.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch