Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Koerdische burgemeesters aan de kant gezet om ‘steun aan PKK’

20 aug
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Koerdische kiezers in het zuidoosten van Turkije zijn gisteren opgeschrikt door het nieuws dat drie van hun populairste burgemeesters zijn weggestuurd door de regering van president Erdogan.

Vijf maanden geleden waren deze leden van de linkse pro-Koerdische oppositiepartij HDP met grote meerderheden democratisch gekozen. In hun plaats heeft de regering AKP-gouverneurs benoemd, die tot 2024 zullen aanblijven.

In het gemeentehuis van de stad Van verwijderden AKP-functionarissen onmiddellijk na de machtsgreep een staatsieportret van Mustafa Kemal Atatürk, de eerste president van Turkije, en vervingen het met een foto van Erdogan.

De afgezette burgemeester van Mardin, Ahmet Türk (73), protesteerde fel tegen de maatregel en zei: “Ze negeren de wil van het volk en noemen het democratie.”

Çoup zonder tanks’

“Coups worden niet alleen met tanks, kanonnen en geweren uitgevoerd”, zo fulmineerde het linkse parlementslid Sezgin Tanrikulu op Twitter. Hij veroordeelde de maatregel als een ‘staatsgreep tegen de politieke voorkeuren van het volk’.

Tegelijk met het afzetten van de burgemeesters arresteerden eenheden van de antiterreurpolitie in 29 provincies 418 vermeende leden van de PKK.

De burgemeesters om wie het gaat zijn Selcuk Mizrakli van Diyarbakir die met 63 procent van de stemmen werd gekozen, burgemeester Ahmet Türk van Mardin, die met 56 procent won, en burgemeester Bedia Özgökçe Ertan van de stad Van, die het vertrouwen kreeg van 54 procent van de kiezers. De drie steden hebben een totale bevolking van ongeveer 3,7 miljoen mensen. Tot 2024 kunnen zij geen nieuwe burgemeesters kiezen.

PKK

De politici werden afgezet wegens vermeende ‘terroristische propaganda’ en steun aan de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan, PKK. Die staat in Turkije, de EU en de Verenigde Staten op de zwarte lijst van terroristische organisaties.

De autoriteiten beschuldigingen de drie HDP-burgemeesters ook van het ‘uitvoeren van opdrachten van de PKK’, het bijwonen van ‘begrafenissen van terroristen’, en het veranderen van straatnamen in ‘namen van leden van terreurorganisaties’.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwijt hen tevens te werken volgens het covoorzitterschapsysteem van de partij, volgens welk elke gekozen functie wordt gedeeld door een mannelijke en vrouwelijke kandidaat. Dat alternatieve systeem, dat in geen enkele andere regio in Turkije wordt toegepast, zou volgens Ankara zijn geïmplementeerd ‘in opdracht van de terreurorganisatie’ (PKK) als een ‘instrument om de ondeelbare territoriale integriteit van de staat en eenheid van de natie’ te ondermijnen.

Ekrem Imamoglu, de nieuwe burgemeester van Istanboel, die twee maanden geleden werd gekozen met steun van de HDP-kiezers, toonde zich solidair met zijn weggestuurde ambtgenoten en kritiseerde het afzetten van de burgemeesters als ‘onverenigbaar met democratische praktijken’. “Het negeren van de wil van de kiezers is onaanvaardbaar.”

Verkiezingsnederlaag

De HDP ligt al langer onder vuur van Erdogan, met name sinds de parlementsverkiezingen van juni 2015 toen Erdogans partij 8 procent verloor. Daarmee raakte de AKP voor het eerst sinds 2002 haar absolute meerderheid kwijt.

Dat was te wijten aan de groeiende populariteit van de HDP die als de op een na grootste oppositiepartij met 12 procent van de stemmen en 80 zetels in de volksvertegenwoordiging kwam. Partijleider Selahattin Demirtas had vooraf gezworen dat hij er alles aan zou doen om de ambitie van Erdogan om een almachtige president te worden te dwarsbomen. Dat kwam hem en zijn partij duur te staan.

Hij en een tiental andere HDP-parlementsleden werden achter tralies gezet. Ondanks talloze arrestaties van Koerdische kaderleden, journalisten en activisten slaagde de HDP er toch in bij de jongste verkiezingen 62 parlementszetels te veroveren.

Het benoemen van AKP-bureaucraten na het afzetten van gekozen Koerdische burgemeesters begon in 2016. Verkozen HDP-burgemeesters van zeventig gemeenten zijn sindsdien afgezet. Meestal werden ze beschuldigd van terroristische propaganda en kregen gevangenisstraffen tot achttien jaar.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch