Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Vakantietijd? Dat is werken op het land en naar koranles

17 aug
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In Turkije vieren schoolkinderen langer en vooral anders vakantie dan bij ons. Ze hoeven weliswaar drie maanden lang geen huiswerk te maken, maar luxe trips zitten er vaak niet in. Beetje luieren – thuis of bij familie – en helpen op het land, daar komt het vaak op neer. En naar koranles natuurlijk.

In Nederland hebben kinderen maar zes weken vrij in de zomer. Ruim een kwart van hen gaat niet op vakantie, omdat hun ouders te weinig geld hebben of het vakantiegeld gebruiken om schulden af te lossen.

In Turkije gaan veel minder scholieren en studenten met vakantie. Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking is maar een vijfde van dat in Nederland.

Alleen werknemers bij de grootste Turkse of buitenlandse bedrijven krijgen hier vakantiegeld. Twee op de drie Turkse gezinnen hebben onvoldoende geld om op vakantie te gaan.

Jongeren van de armste gezinnen in Turkije moeten in de zomermaanden vaak mee op het land werken om het magere inkomen van de ouders aan te vullen. Voor hen geen leuke uitjes, laat staan een vakantie naar een ander land.

Tien tot twaalf uur per dag, zes dagen per week onder de brandende zon zijn eerder regel dan uitzondering. Hazelnoten en pistachenoten plukken. Helpen bij de oogst van tomaten, komkommers, aubergines, sinaasappels, en andere groente en fruit.

Om andere kinderen, die niet op het land moeten werken, van de straat te houden, organiseren moskeeën in de zomervakantie in heel Turkije koranlessen en andere activiteiten.

In de Selim Yavuz moskee in Istanboel bijvoorbeeld. Binnen en buiten zitten groepjes jongens op de grond. Hardop dreunen ze na wat de leraar uit het heilige boek van de islam voorleest.

“Het programma is een mix van serieus en speels”, zegt vrijwilliger Nibras (24). “Koranles, wiskunde, spreken in het openbaar door video’s van TED Talks te bekijken, bewustwording van de zorg voor het milieu door hen van zwerfafval een werkstuk te laten maken.” Hij lacht en zegt: “Maar een potje voetballen doen we ook gewoon, hoor.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch