Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘We willen geen Syriërs’ zeggen steeds meer Turken en Libanezen

6 aug
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

MARC GUILLET BOB VAN HUËT

De stemming in Turkije en Libanon jegens Syriërs is omgeslagen. Het wordt tijd om de pakweg vijf miljoen vluchtelingen terug te sturen, klinkt het steeds luider.

GEDOOGBELEID VOORBIJ

Vijf keer meer Syrische vluchtelingen dan door heel de Europese Unie, zijn opgenomen door Turkije (3,6 miljoen geregistreerde vluchtelingen en mogelijk 1,5 miljoen illegalen) en Libanon (1,5 miljoen geregistreerde vluchtelingen). Maar de gastvrijheid van deze twee landen heeft grenzen en het geduld met de Syrische broeders raakt op.

Zittend op een stoel die half onder water staat, geniet een mooi gebruinde jongeman van zijn waterpijp. Het onderschrift bij de foto op de voorpagina van een Turkse krant druipt van verontwaardiging: ‘Syriërs genieten graag van het plezier van de zee in Turkije’.

Kort daarna stijgt de hashtag #suriyelileriistemiyoruz (‘we willen geen Syriërs’) met stip naar de top van de populairste onderwerpen op Twitter in Turkije. Dat de man op de foto later liet weten dat hij geen Syriër, maar een Turk was en hij het kiekje al drie zomers geleden op zijn Instagram zette, verdween in de stofwolk van woede die opstak.

Voor veel Turken bevestigde de foto het beeld dat ze hebben van vluchtelingen in Turkije – ‘profiteurs’ – en van het beleid van de AK Partij van president Recep Tayyip Erdogan; te vrijgevig.

Partijstrategen denken nu ook dat die politiek de partij het burgemeesterschap van Istanboel heeft gekost bij de verkiezingen van juni. De oppositie trad de afgelopen verkiezingen op als spreekbuis van de zwijgende meerderheid (82 procent) die vindt dat ‘alle Syriërs moeten worden teruggestuurd’ en dat de vluchtelingen, na de economische crisis, het grootste probleem van Turkije zijn.

Nuray verwoordt het onderbuikgevoel van veel Turken: ‘wel veel geld uitgeven aan de Syriërs, maar niet aan de Turkse werklozen. Bovendien pikken Syriërs onze banen in.’

De aversie tegen de miljoenen ontheemden die sinds 2011 op de vlucht sloegen voor de burgeroorlog, is de afgelopen jaren gegroeid. De onderhuidse spanningen waren als een slapende vulkaan en komen steeds meer aan de oppervlakte wegens de problemen die de Turken nu zelf hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. In 2018 verklaarde 54,5 procent van de Turken zich al tegen de aanwezigheid van zoveel Syriërs, nu is dat gestegen naar 67,7 procent.

Recessie

Dat komt omdat veel Turken slachtoffer zijn van de recessie. Zo’n 13 procent van de beroepsbevolking staat als werkzoekende te boek. Onder jongeren, ook degenen met een universiteitsdiploma op zak, kan één op de vier geen werk vinden. Het aantal werklozen dat een uitkering aanvroeg, is in de eerste helft van dit jaar met 57 procent gestegen. De koopkracht is uitgehold door prijsstijgingen van gemiddeld 16 procent.

Lange tijd ging het opmerkelijk goed. Turkije hanteerde, vooral in de beginjaren, een genereus opendeurbeleid. Inmiddels zijn er 3,6 miljoen Syriërs geregistreerd. Van hen leeft maar 7 procent in kampen. Het aantal bedrijven dat door Syriërs is opgestart in Turkije loopt tegen de tienduizend.

Er zijn diverse succesverhalen over de integratie van Syriërs en 80 procent van hen zegt gelukkig te zijn in Turkije. Güven Sak, directeur van een economische denktank, wijst er op dat de integratie het best verloopt in districten als Sultanbeyli in Istanboel ‘waar de autoriteiten de dertigduizend Syriërs hebben verspreid over vijftien wijken. Zo werd het ontstaan van een getto voorkomen’.

In veel andere wijken vormden zich wel concentraties Syriërs. Het aantal illegale Syriërs in de stad, dus zonder papieren, wordt geschat op tussen honderd- en driehonderdduizend personen. Met irritaties, ruzies en vechtpartijen tussen de oude bewoners en vluchtelingen tot gevolg.

Wakker geschud, gaat de AK-partij nu in de aanval. Het aantal controles van identiteitspapieren door de politie is de afgelopen twee weken verdubbeld. Vierduizend Syriërs zonder verblijfsvergunning in Istanboel zijn de afgelopen tijd opgepakt en gedeporteerd naar kampen aan de grens. Maar een paar honderd zouden ook de grens zijn overgezet naar het noordwesten van Syrië, waar de oorlog nog steeds woedt en waar door Russische en Syrische bombardementen ruim 450 burgers zijn opgekomen, stellen de Verenigde Naties.

Deporteren

De gouverneur van de provincie Istanboel heeft Syriërs zonder geldige papieren een ultimatum gesteld: vóór 20 augustus wegwezen. Na overleg met verontruste vertegenwoordigers van de Syrische vluchtelingen deze week werden de nieuwe richtlijnen duidelijker. De politie gaat gearresteerde Syriërs in Istanboel deporteren naar de provincies waar ze geregistreerd staan. Syriërs zonder papieren worden naar kampen gebracht voor registratie en vervolgens verplaatst naar provincies waar ze willen wonen, met uitzondering van Antalya en Istanboel. De boodschap van de AK-partij naar de kiezers is helder: solidariteit met onze geloofsgenoten blijft gehandhaafd, maar het gedoogbeleid is definitief voorbij.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch