Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nederlandse moeder met baby toch vrij na nieuwe arrestatie in Istanbul

24 jul
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Wat een feestelijke avond had moeten worden, is voor Rojda A. (31) uit Rotterdam uitgelopen op een nieuw hoofdstuk in haar nachtmerrie.
De rechtbank in Istanboel besloot dinsdag rond het middaguur dat de vrouw, die met haar baby al 15 weken in voorarrest zat, het vervolg van haar proces buiten de bajes mocht afwachten. Ze wordt verdacht van banden met de PKK.

Toen ze rond zes uur ’s avonds de gevangenis verliet en haar wachtende familieleden in de armen wilde vallen, werd ze door Turkse politie opnieuw gearresteerd. “Ze schreeuwden naar ons dat we stil moesten zijn en afstand moesten bewaren”, zegt haar echtgenoot verontwaardigd.

“Ze werd weggevoerd zonder dat ze tegen ons zeiden waarheen. We hebben talrijke politiebureaus gebeld, maar nergens was ze binnengebracht. Ook met de ambassade hadden we contact. Ze bleef uren spoorloos. Totdat ze ons belde via de mobile telefoon van een van de agenten die haar had meegenomen. Ze zei dat ze in deportatiecentrum Silivri zat, een vreselijk, kampachtig gebouw buiten de stad.”

Haar advocaat, moeder en man meldden zich bij het deportatiecentrum en eisten opheldering en documenten waaruit bleek op gezag van wie en om welke reden ze daar vastzat. De advocaat protesteerde tegen het onrechtmatig vasthouden van Rojda, maar kreeg haar niet vrij.

Vanavond bleek dat twee departementen van de Turkse overheid langs elkaar heen hadden gewerkt. De vreemdelingenpolitie, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, wilde haar het land uitzetten. “Daar zouden we uiteraard geen bezwaar tegen hebben”, aldus haar advocaat.
Maar de rechter had haar een uitreisverbod opgelegd en bepaald dat ze zich elke week bij de politie moet melden in afwachting van de tweede zitting van haar proces op 3 oktober.

In de tenlastelegging staat dat ze wordt verdacht van ‘lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie’, de PKK. Daarop staat in Turkije een maximumstraf van 15 jaar.
De Turkse autoriteiten zien de Koerdische organisatie DemNed in Rotterdam waarin zij als vrijwilliger actief was als een mantelorganisatie in het uitgebreide netwerk in Europa ‘van de separatistische terreurorganisatie PKK’.

De familie haalde vanavond tegen 23.00 uur (plaatselijke tijd) opgelucht adem dat de emotionele achtbaan en uitputtingsslag van de afgelopen 48 uur voor Rojda en voor hen was afgelopen. Eindelijk weer herenigd na 15 weken achter tralies. “Dit is te gek voor woorden”, aldus de echtgenoot van Rojda. “Maar we proberen positief te blijven”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch