Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Koerdische moeder uit Rotterdam die met baby in Turkse cel zit hangt 15 jaar boven hoofd

22 jul
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Een stedentripje van een paar dagen naar Istanboel met haar babydochtertje van vijf maanden is voor een Koerdische moeder uit Rotterdam uitgelopen op een nachtmerrie. De Turkse justitie klaagt haar aan voor banden met het terrorisme. Vandaag komt ze voor de rechter.

Met spanning heeft ze afgeteld naar de dag van vandaag. Eindelijk mag ze zich in de rechtbank in Istanboel verdedigen tegen de beschuldiging van banden met het terrorisme.
Haar oma, moeder, beste vriendin en echtgenoot zijn naar Istanboel gevlogen om de Rotterdamse vrouw (31) moreel te steunen. Net als haar advocaat mochten enkelen van hen haar aan de vooravond van haar proces bezoeken in de vrouwengevangenis in de wijk Bakirköy, waar ze al sinds vrijdag 5 april met haar baby vastzit.

In de tenlastelegging staat dat ze wordt verdacht van ‘lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie’, de buiten de wet gestelde Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK). Volgens de antiterrorismewet staat daarop in Turkije een maximumstraf van 15 jaar.

Ze was in 2015 en 2016 lid van de Raad van Democratische Gemeenschappen uit Koerdistan in Nederland, DemNed. Voorts is ze vicevoorzitter geweest van het Koerdisch Cultureel Centrum in Rotterdam. ‘Volledig legale activiteiten in Nederland’, schrijft ze verontwaardigd in een brief vanuit de gevangenis aan haar vader. De Turkse geheime dienst, politie en justitie kijken daar anders tegen aan. Volgens de Turken gaat het om mantelorganisaties ‘van de separatistische terreurorganisatie PKK’.

Sinds 2016 reisde ze diverse keren naar Istanboel. Nooit problemen gehad met de autoriteiten. “We dachten altijd dat de lange arm van Erdogan nep was, maar we komen er nu achter dat die wel degelijk bestaat’’, zo zei de zus van de Koerdische moeder eerder tegen deze krant. Uit angst voor een negatieve invloed op het proces wil de familie haar naam uit de krant houden.
Met haar echtgenoot en advocaten heeft ze zich goed voorbereid op de rechtszitting van vandaag. De familie hoopt van harte dat ze na afloop van de eerste zitting zal worden vrijgesproken en na bijna vier maanden voorarrest terug mag naar huis.

Net zoals de Koerdische SP-politicus Murat Memis (31) uit Eindhoven, die na negen weken te hebben vastgezeten in Turkije door de rechtbank in Antalya werd vrijgesproken van banden met het terrorisme. Vermoedelijk mede als gevolg van de diplomatieke druk achter de schermen die minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer had beloofd voor de bijna twintig Turkse Nederlanders die Turkije niet mogen verlaten.

De Koerdische moeder hoopt er het beste van, maar bereidt haar vader in haar schrijven vanuit de cel ook al vast voor op een minder goede afloop. “Ik hoop dat jij inziet dat er een reële kans is dat ik niet snel terug ben. De verhalen die ik hoor, wat ik hier meemaak, laten dat jammer genoeg zien. Laatst nog is een vrouw van hier blij naar haar laatste rechtszitting gegaan. Ze was ervan overtuigd, net als haar advocaat en de mensen hier, dat ze vrij zou komen. Haar dossier was, net als dat van mij, zo goed als leeg. Ze heeft 12 jaar cel gekregen. En dit is maar één van de vele bizarre voorbeelden”.

Het gevangenisleven met zijn gebrek aan vrijheid en alle andere beperkingen en verboden waren in de afgelopen 15 weken moeilijk, maar de Rotterdamse ‘maakt het naar omstandigheden goed’, zo heeft ze telefonisch aan haar zus laten weten.

Haar dochtertje, dat nu acht maanden is, verblijft ook achter tralies met haar mama. In de brief aan haar vader schrijft ze dat haar dochtertje ‘echt een zonnestraal is’. “Haar lach maakt zoveel goed! Ze is zo’n vrolijk kindje. Je zal echt gek op haar zijn, nog meer dan eerst”.
Ook de vrouwelijke gedetineerden die bij haar in de cel zijn opgesloten, vrolijkt ze op. “Mijn celgenoten zijn gek op haar. Wanneer ik zeg dat ik haar met mijn man mee ga sturen na de rechtszaak als ik niet vrij kom, dan komt iedereen in opstand”.

Hoewel de aanwezigheid van haar dochtertje een positieve invloed heeft op haar gedwongen verblijf in de vrouwenbajes van Istanboel, doet het haar ook veel pijn, schrijft ze. “Ze is volop in ontwikkeling, maar alles is hier zo beperkt. Ze verdient zoveel meer, meer dan ik haar hier kan bieden”.

Uit haar brief blijkt ook dat ze teleurgesteld, boos en verontwaardigd is op de Nederlandse overheid die ‘zich verschuilt achter stille diplomatie’.

“Als Nederlandse staatsburger zijn wij helemaal niet zo vrij als we denken in ons land. Want ieder ander land mag jou daar toch voor afstraffen. Niemand die dan een vinger uitsteekt. Als Nederland echt iets had willen doen dan had zij allang met de vuist op tafel geslagen en was ik nu thuis geweest”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en minister Blok reageren standaard op dit soort beschuldigingen van Turkse Nederlanders met een dubbele nationaliteit die in Turkije vastzitten met de mededeling dat het ministerie juridisch voor hen niets kan betekenen. “Nederland kan zich niet mengen in de rechtsgang, maar vraagt regelmatig aandacht van de Turkse autoriteiten voor dergelijke zaken”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch