Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Opgelucht: nachtmerrie is voorbij

3 jul
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto © Ekin Maden

SP-raadslid Murat Memis uit Eindhoven mag weer naar huis. Wekenlang zat hij vast in Turkije, beschuldigd van betrokkenheid bij de PKK. Zijn partij sprong voor hem in de bres, net als minister Blok.

Gespannen, maar hopend op een goede afloop, stapt Murat Memis (31), die al negen weken vast zit in Turkije, het paleis van justitie binnen in snikhete Antalya.

Samen met zijn advocaten, vrienden en Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer, die naar de badplaats aan de Turkse Rivièra was gekomen om hem op allerlei manieren te steunen en moed in te spreken. Het bleek het succesrijke hoogtepunt van de SP-campagne ‘Murat Moet Vrij’.

Ook de Nederlandse ambassadeur in Ankara, Marjanne de Kwaasteniet, zat met een medewerkster in de rechtszaal om Memis moreel te steunen. En om de rechtbank te laten zien dat Nederland tot op het hoogste niveau in oogje in het zijl wil houden of de gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger een eerlijk proces zou krijgen. Zij zat daar als het publieke gezicht van de politieke druk achter de schermen van minister Blok (Buitenlandse Zaken) om deze omstreden zaak tegen de vrijheid van meningsuiting in der minne te schikken.

De verdediging die Memis zelf uitsprak, kwam moeizaam op gang omdat hij zijn verklaring in het Nederlands voorlas en deze door de tolk herhaaldelijk onvolledig werd vertaald. Toen hij overschakelde naar het Turks ging de communicatie tussen hem en de voorzitter van de rechtbank een stuk vlotter.

Memis benadrukte dat hij als lid van de Socialistische Partij ‘tegen geweld is, tegen oorlog, en tegen alle terroristische organisaties’. “Wij pleiten ervoor alle problemen met politieke middelen op te lossen”.

Hij zei dat hij na zijn arrestatie met verbazing de aanklacht had gelezen waarin hij werd beschuldigd van ‘lidmaatschap van en propaganda maken voor een gewapende terroristische organisatie’, de PKK. Daarop staat een maximum gevangenisstraf van 15 jaar.
Tegen de rechter zei hij dat hij de dag voor de zitting begon van zijn Turkse advocaat te horen had gekregen dat de aanklager de zwaarste beschuldiging ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ had laten vallen. “Het is zuur dat dit nu pas openbaar wordt”, zo voegde hij er aan toe.

De 14 kritische tweets van anderen die hij op Twitter zou hebben gedeeld, waren niet van hem, zo benadrukte hij. “Ze waren van het SP-account en zijn door mijn medewerker geretweet”.
De aanklager liet daarop weten dat hij ook de beschuldiging wegens ‘propaganda voor het terrorisme’ liet vallen, omdat er onvoldoende bewijs was dat Memis de berichten zelf had gestuurd.

Het vonnis van de drie rechters luidde: vrijspraak, opheffen van het reisverbod en een schadevergoeding voor de tijd dat hij onschuldig in Turkije vastzat.

Het SP-raadslid van Koerdische afkomst toonde zich heel blij en opgelucht dat de nachtmerrie eindelijk voorbij was. “Dankzij mijn partij en de diplomaten ben ik nu weer vrij”.

Zijn partijleider Lilian Marijnissen moest een traantje wegpinken van blijdschap. “Ik ben heel blij voor Murat. Dit hadden we gehoopt en verwacht. Maar hij heeft hier wel twee maanden onschuldig vastgezeten. Iedereen heeft geholpen. Daar zijn we dankbaar voor. Laten we hopen dat dit ook een positieve uitwerking zal hebben op de andere Nederlandse politieke gevangenen in Turkije”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch