Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Nationale held’ Imamoglu kan uitgroeien tot rivaal van Erdogan

25 jun
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto © Joris van Gennip

Voor de linkse oppositie is de daverende overwinning van Ekrem Imamoglu als burgemeester van Istanboel het begin van een nieuw tijdperk. De regerende AK-partij likt de wonden. Vraag is hoe straatvechter Erdogan op dit verlies reageert.

Met flessen Efes bier in de hand en een Turkse vlag om de schouders lopen enkele jongeren door de verlaten straten van Kadikoy, een bolwerk van de linkse oppositiepartij CHP. Met hun schor gezongen stemmen raken ze niet uitgepraat over hun nieuwe held Ekrem Imamoglu.

Het is 6 uur ‘s ochtends. Medewerkers van de gemeentereiniging zijn al druk bezig om alle rommel van de Imamoglu straatfeesten op te ruimen.

Voor Imamoglu begint nu het echte werk. Als burgemeester is hij een soort CEO van de metropool Istanboel. Hij heeft een budget van 3,5 miljard euro tot zijn beschikking, oefent in samenspraak met de gemeenteraad toezicht uit op gemeentelijke aanbestedingen, het openbaar vervoer en andere sociale diensten voor de 16 miljoen inwoners.

De grootste fractie in de gemeenteraad is echter die van zijn belangrijkste tegenstander, Erdogans AK-partij. Imamoglu zal al zijn talent als bestuurder die mensen samenbrengt nodig hebben om blokkades van de AKPers te voorkomen. Ideologische verschillen en polarisatie overbruggen is hem op het lijf geschreven. “Al die verschillen komen ook in mijn familie voor”, zei hij.

Net als Erdogan komt de familie van Imamoglu uit de conservatieve Zwarte Zeeregio. Hij groeide er op in een klein stenen huis boven een stal waar het gezin koeien hield. Zijn vader had een bedrijf dat bouwmaterialen verkocht.

Als 17-jarige verhuisde Ekrem met zijn familie naar Istanboel, waar hij aan de universiteit bedrijfskunde en human resource management studeerde. Hij werkte in het bouwbedrijf van de familie, trouwde met Dilek Kaya en samen hebben ze drie kinderen. Voor hij in 2008 actief werd in de politiek was hij manager bij Trabzonspor, een van de vier grote voetbalclubs.

Imamoglu belichaamt twee belangrijke kernwaarden van de Turkse identiteit: secularisme en islam. Hij is een vrome moslim en tevens aanhanger van het secularisme dat Atatürk in 1923 invoerde. Net als de ‘Vader der Turken’ is hij voorstander van het principe dat de islam geen invloed mag hebben op onderwijs, rechtsspraak en politiek.

De politieke aardverschuiving die Imamoglu in Istanboel teweeg bracht, was volgens politiek analist Murat Yetkin ‘ook een boodschap van de kiezers dat ze terug willen naar de Turkse seculier-islamitische stijl’. Zij willen af van de orthodoxe islam met zijn Arabische culturele normen ‘die Erdoğan probeerde op te leggen’.

Imamoglu is de afgelopen weken uitgegroeid tot een nationale held. ‘Een ideale kandidaat om het over vier jaar tegen Erdogan op te nemen bij de presidentsverkiezingen’, zo wordt al hardop gedagdroomd in oppositiekringen.

Erdogan is een ervaren en gewiekste politieke straatvechter. Hij zal proberen te voorkomen dat Imamoglu, net hij van 1994 tot 1998 deed, het burgemeesterschap van Istanboel gaat gebruiken als springplank voor nationale ambities. Het is daarom niet uitgesloten dat Erdogan via zijn meerderheid in het parlement de bevoegdheden van burgemeesters aan banden zal proberen te leggen. Of het voor Imamoglu op andere manieren moeilijk maakt om uit te groeien tot zijn belangrijkste rivaal.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch