Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Historische nederlaag voor Erdogan in Istanboel

23 jun
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto © Joris van Gennip

Politieke aardverschuiving in Istanboel

De Turkse president Erdogan heeft ook bij de herhaling van de burgemeestersverkiezingen in Istanboel een historische nederlaag geleden. Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu van de seculiere Republikeinde Volkspartij CHP behaalde een klinkende overwinning.

Nadat alle stemmen waren geteld, bleek de centrum-linkse politicus een voorsprong te hebben van bijna tien procent op Benali Yildirim, Erdogans partijgenoot en jeugdvriend.

Imamoglu bedankte alle medewerkers en kiezers voor de zege. “We openen een nieuwe pagina in Istanboel. Een pagina met gerechtigheid, gelijkheid en liefde. We zullen de arrogantie en verspilling stoppen. Vandaag hebben de 16 miljoen inwoners van Istanboel ons geloof in democratie opgefrist.”

Verder beloofde hij de kiezers dat hij zal gaan werken aan de problemen in de metropool, met name ‘de werkloosheid, armoede en het verbeteren van het openbaar vervoer’.
De nieuwe burgemeester van Istanboel deed een handreiking naar president Erdogan en zei bereid te zijn om met hem ‘in harmonie samen te werken’. Die liet via Twitter weten teleurgesteld te zijn in het slechte resultaat voor zijn AK-partij, maar feliciteerde Imamoglu met de overwinning.

Deze grootste nederlaag uit de loopbaan van Erdogan moet worden gezien als een ‘politieke aardverschuiving van ongekende omvang’, aldus de Turkse analist Kadri Gürsel.

“Wie Istanboel wint, wint Turkije”, zo had Erdogan zijn aanhangers in zijn geboortestad in het verleden voorgehouden. In de economische en culturele hoofdstad van Turkije begon hij in 1994 zijn politieke carrière als burgemeester en als de stem van de politieke islam.

Eerder al had Imamoglu laten weten dat het er niet alleen om ging om in Istanboel na 25 jaar een burgemeester van een andere politieke kleur te kiezen, maar ook een stem voor de democratie en voor de rechtsstaat. Die zijn in de afgelopen 17 jaar onder Erdogan steeds verder uitgehold.

Opvallend voor de aardverschuiving in de stad is dat traditioneel religieus-conservatieve deelgemeenten als Üsküdar, Eyüp en Fatih, 17 jaar lang bolwerken van Erdogans islamistische AK-partij, nu ook in meerderheid voor de seculiere oppositie stemden.

Luid juichend en claxonerend reden aanhangers van Imamoglu uren lang door de straten in wijken waar de CHP het sterkst is. Ze hingen uit de ramen met hun middelvinger en wijsvinger als victorieteken in de lucht. En scandeerden de populaire leuze van Imamoglu ‘“Her şey çok güzel olacak” – “Alles komt goed”. Ze werden toegezwaaid door andere kiezers die hen met applaus begroetten. Bars en slijterijen deelden niet in de feestvreugde; die bleven gesloten, omdat de verkoop van alcohol op verkiezingsdag verboden is om te voorkomen dat de emoties uit de hand lopen.

Dit waren de moeilijkste verkiezingen voor Erdogan in de grootste en met een begroting van 3,5 miljard euro, rijkste stad van Turkije. Erdogan had voormalig premier Yildirim (63) als troefkaart ingezet, maar de aantrekkingskracht van nieuwkomer Imamoglu (49) bleek overweldigend.

Reageren
*

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos

‘Dit is mijn Istanboel niet meer’

Koerdische burgemeesters aan de kant gezet om ‘steun aan PKK’

Vakantietijd? Dat is werken op het land en naar koranles