Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Vaderdag vieren is niet aan alle Turken besteed

15 jun
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto © Slawomira Kozieniec

Vaderdag vieren is, anders dan bij ons in Nederland dit weekeinde, geen gebruik onder vrome moslims in Turkije. Velen wijzen het af als een commercieel fenomeen dat uit het christelijke westen is komen overwaaien en dus niet past in een islamitische samenleving.

Turkse moslim-nationalisten doen dingen graag op hun eigen manier om hun onafhankelijkheid van het Westen te benadrukken. Al helemaal sinds de politieke islam in 2002 met Recep Tayyip Erdoğan aan de macht kwam.

Zo deed Erdoğan de ‘westerse’ rode loper in de ban voor officiële aangelegenheden, feesten of herdenkingen voor eregasten als staatshoofden. Weg met die imitatie van het Westen! Alles wat met de overheid of regering te maken had, moest een ‘authentiek Turkse’ kleur krijgen, besliste hij. Turquoise blauw werd het, aangezien het mineraal is vernoemd naar Turkije, het land waarlangs het passeerde toen het voor het eerst Europa bereikte. De halfedelsteen wordt overigens niet in het land zelf gewonnen. Momenteel wordt die vooral gedolven in Mexico, de Verenigde Staten, China en Iran.

Seculiere, verwesterde Turken met een westerse levensstijl doen sinds ongeveer een kwart eeuw ook mee aan Vaderdag. Leerkrachten op basisscholen besteden er aandacht aan en laten kinderen tekeningen maken en lieve tekstjes schrijven. Papa’s krijgen kleine cadeautjes. Ja, ook in Turkije stropdassen, sokken, T-shirts, ‘of zoiets sufs’, zegt een Nederlandse vader in Istanboel die met een Turkse is getrouwd.

Samen ontbijten of brunchen in een restaurant is ook populair. Shopping malls, dé recreatieplek voor miljoenen Turken, doen extra goede zaken op Vaderdag. Het grootste winkelcentrum in badplaats Alanya organiseert met Vaderdag al 13 jaar een backgammontoernooi waar winnaars luxe prijzen kunnen winnen. Inschrijven is verplicht en dat doen vaders massaal.

Voor kinderen van de 301 omgekomen mannen bij de mijnramp in Soma (2004) zal Vaderdag weer extra zwaar worden. Vorig jaar was ik op Vaderdag op de begraafplaats van Soma. Op het graf van elektrotechnicus Ferhat Tokgöz (31) legde zijn 7-jarige zoontje Selim een papier met zijn blauw geverfde voetafdrukken en de boodschap ‘Lieve papa, ik hou heel veel van jou, van mijn neus tot mijn tenen’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch