Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije drijft steeds verder weg van de Europese Unie

18 mei
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De campagne voor het naderende stemfeestje voor het Europees Parlement trekt amper aandacht in de Turkse media. Weliswaar is Turkije al sinds 1999 kandidaat-lid van de EU, maar Ankara staat nog steeds langs de zijlijn.

De moeizame lat-relatie Tussen Ankara en Brussel kenmerkt zich de laatste jaren meer door gescheld dan door de belofte van een huwelijk.
Een overgrote meerderheid in het Europees Parlement riep eind 2016 de Commissie en de lidstaten op om de onderhandelingen met Turkije over EU-toetreding op te schorten. Reden: Ankara drijft steeds verder af van de Europese, democratische waarden en holt de rechtsstaat steeds verder uit.
De Turkse regering van president Erdogan reageerde furieus en noemde de kritiek van ‘nul en generlei waarde’ en ‘discriminerend’.

In de Turkse media die aandacht schenken aan de Europese verkiezingen is de meest voorkomende zorg dat de groeiende onvrede onder de kiezers kan leiden tot meer steun voor populistische partijen en extreem-rechts. Als die partijen succes boeken ‘dan is dat een zorgelijke ontwikkeling voor het EU-proces van Turkije’, aldus econoom Ergin Yildizoglu.

Het staatspersbureau Anadolu publiceert een opiniestuk van academicus Nilgün Bekar. Volgens haar verspreiden ‘oude ziektes’ zich steeds meer over Europa. Die uiten zich tegenwoordig in de mantel van kritiek op de EU, de islam en migratie. “Xenofobie, racisme en islamofobie, die door velen worden gesteund, breiden hun terrein uit in veel EU-landen”.

Het is ook Turkse waarnemers niet ontgaan dat de rol en invloed van het Europarlement belangrijker is geworden binnen de Europese besluitvorming. De conservatieve krant Karar benadrukt dat de opkomst voor de Europese verkiezingen weliswaar laag is, amper meer dan 40 procent, maar dat de uitslag mogelijk beslissend zal zijn voor de koers van Europa.

Veel Turkse kiezers hebben andere zorgen. Ondanks een gebrek aan persvrijheid en de groeiende autocratische regeerstijl van president Erdogan proberen zij het laatste bastion van hun democratie – eerlijke verkiezingen – te redden. Onder druk van de president besloot de kiesraad de burgemeestersverkiezingen in Istanboel ongeldig te verklaren, omdat de oppositie won. Ruim 4 miljoen kiezers van de oppositie zijn vastbesloten om over 5 weken in nog grotere getale tegen de kandidaat van Erdogan te gaan stemmen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch