Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Oppositiekandidaat wint verkiezingen in Istanboel

17 apr
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu van de centrum-linkse Republikeinse Volkspartij CHP is officieel uitgeroepen tot winnaar en burgemeester van Istanboel. Hij werd uitgenodigd door de kiescommissie in Istanboel om zijn certificaat in ontvangst te komen nemen.

Dit ondanks een verzoek van de AK partij van president Erdogan aan de Kiesraad in de hoofdstad Ankara om de uitslag te annuleren wegens onregelmatigheden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Daarmee is de optie van nieuwe verkiezingen nog niet van de baan. Volgens de wet moet eerst een winnaar worden uitgeroepen vooraleer een besluit valt over nieuwe verkiezingen.
“Er zijn veel te veel onregelmatigheden”, stelde AKP vice-voorzitter Ali Ihsan Yavuz toen hij de reden bekendmaakte voor het verzoek tot annulering. “Het gaat hier om grootscheepse georganiseerde fraude”. Bij zijn bezoek aan de Kiesraad had hij drie koffers met documenten bij zich die ‘belastend bewijsmateriaal’ zouden zijn. Daardoor zou de kandidaat van de AK partij, oud-premier Binali Yildirim, ten onrechte hebben verloren.

Volgens de uitslagen van de lokale verkiezingen van 31 maart zou Imamoglu met een kleine voorsprong van 13.792 stemmen hebben gewonnen in het economische hart en de culturele hoofdstad van Turkije. Voordat de hertellingen begonnen bedroeg de voorsprong van de oppositiekandidaat nog 25.000 stemmen.

Istanboel werd gezien als de hoofdprijs in de verkiezingen en de nederlaag voor Erdogan komt extra hard aan, omdat Erdogan in 1994 zijn politieke loopbaan als burgemeester begon in zijn geboortestad Istanboel. Voor het eerst in 25 jaar verliest Erdogan’s AK-partij en haar islamitische voorgangers de macht in de rijkste stad van het land.

Gisteren, na 16 dagen van beroepsprocedures en hertellingen in 17 van de 39 kiesdistricten diende de AK partij een verzoek in bij de Kiesraad om de verkiezingen nietig te verklaren. De ultranationalistische partij van de Grijze Wolven, de MHP, een politieke bondgenoot van Erdogan diende vandaag hetzelfde verzoek in.

Imamoglu liet weten dat hij aan zijn taken als burgemeester zal gaan beginnen, zelfs als hem geen officieel mandaat door de Kiesraad wordt toegekend.
Volgens de CHP zijn er geen concrete bewijzen van fraude die een nietigverklaring van de uitslag zou rechtvaardigen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch