Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdoğan wijt nederlaag in Istanboel aan ‘georganiseerde misdaad’

8 apr
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn 2 reacties

President Erdogan van Turkije blijft zich verzetten tegen de eerste nederlaag in een kwarteeuw die zijn AK partij leed bij de burgemeestersverkiezingen in Istanboel. Hij wijt de verrassende overwinning van de linkse Ekrem Imamoglu in ‘zijn stad’ aan wat hij ‘georganiseerde misdaad’ noemt.

Volgens de verbale tegenaanval van Erdogan ging het niet om een paar onregelmatigheden. “Bijna alles was onregelmatig”. Hij had het over ‘spookkiezers’, Turken die waren geregistreerd in leegstaande appartementen. Op videobeelden zouden er ook bewijzen te zien zijn dat er is gesjoemeld.
De president benadrukte dat niemand zich tot winnaar kan uitroepen met een verschil van 13.000 tot 14.000 stemmen. Een week geleden claimde zijn kandiaat, Binali Yildirim, echter de overwinning in Istanboel toen hij voorsprong had van 3.000 stemmen nadat 99% van de stembussen waren geteld.

Ekrem Imamoglu, de onofficiële winnaar in de economische hoofdstad van Turkije, diende Erdogan meteen van repliek. ,,Hoe komt het dat het verkiezingssysteem dat je gisteren nog aanprees als het veiligste ter wereld, resulteerde in de meest omstreden verkiezing van Turkije?”
Ook oppositieleider Meral Akşener, die een lijstverbinding was aangegaan met Imamoglu’s Republikeinse Volkspartij (CHP), haalde uit naar Erdogan. ,,Deze heilige natie zal hem dit gebrek aan respect voor de nationale wil niet vergeven”.

Diverse regeringsgezinde media maken de historische overwinning van de oppositie zwart als een ‘stembus-coup’ gepleegd door restanten van de Gülenbeweging.
De leider van de ultranationalistische partij van de Grijze Wolven, Devlet Bahceli, eist onderzoek naar de ‘ware motieven van de waarnemers in de stembureaus om te achterhalen of ze voor de PKK of de Gülenisten werkten’.

Ibrahim Karagül, hoofdredacteur van de islamistische krant Yeni Shafak, en een van de favoriete journalisten van Erdogan, pleit voor nieuwe verkiezingen in Istanboel aangezien de overwinning van de oppositie het resultaat zou zijn van een ‘interventie die in het grootste geheim werd bekokstoofd’. “Dat is een onbetwistbaar feit. Voorzitters van stembureaus bereidden alles voor, van bemoeienis met de kieslijsten tot en met de samenwerking tussen kaderleden van terroristische organisaties als Gülenisten en PKK”.

Volgens onofficiële resultaten is de voorsprong van CHP-kandidaat Imamoglu na hertelling van 92 procent van de eerder als ongeldig aangemerkte stembiljetten geslonken van 29.000 tot 15.702 stemmen. Het verschil is maar 0,2 procent van de 8,5 miljoen uitgebrachte stemmen.
Erdogan wees er op dat er in de Verenigde Staten automatisch nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven wanneer de marge tussen winnaar en verliezer minder is dan een procent. Daarmee zinspeelde hij er op dat hij in Istanboel nieuwe verkiezingen wil.

Het laatste woord daarover is aan de Kiesraad. Die heeft geen reputatie van onpartijdigheid. Verzoeken van regeringspartij AKP voor hertellingen werden in 86% van de gevallen ingewilligd, maar 12% van oppositiepartij CHP, en geen enkele van de pro-Koerdische HDP.

Volgens HDP-parlementslid Garo Paylan ‘meten ze met twee maten’. De gedragscode die Erdogan voor Istanboel eist, geldt niet wanneer diens AKP met een klein verschil wint in andere gemeenten.
Zo won de AKP in de stad Mus de burgemeestersverkiezingen met een voorsprong van 538 stemmen op de HDP-kandidaat. In het kiesdistrict Malazgirt in Mus kreeg de AKP slechts drie stemmen meer dan de HDP. De Kiesraad wees verzoeken om hertellingen af.

2 Comments

 1. Hugo Snabilie schreef:

  Hoi Marc,

  Mij interesseert eigenlijk of jij met de columnist van de Volkskrant vanmorgen deelt dat er in Istanbul iets aan het veranderen is, in zijn woorden: “de muziek is anders”?

  Groet,
  Hugo

 2. Marc Guillet schreef:

  Hoi Hugo,

  Het is in ieder geval een mooie metafoor. De muziek was nooit weg. Hoe slecht het ook gaat met de democratie of de economie, Turken zijn levensgenieters en daar hoort zingen, dansen en muziek bij. De winst van de oppositie in de grote steden, en vooral in Istanbul, bewijst dat de AKP niet onoverwinnelijk is. Dat geeft de Turken met een westerse levensstijl de hoop op een betere toekomst met meer vrijheid en democratie.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch