Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Erdoğan blokkeert persoonlijk mijn terugkeer naar Turkije’

3 apr
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk mag al 2,5 jaar zijn tweede vaderland Turkije niet meer in. Recent verhuisde hij naar het Griekse eiland Kos. “Vanaf het terras kunnen we Turkije zien liggen”.

“Eindelijk wonen we weer samen”, zget hij “We waren mijn ballingschap in Nederland echt zat. Mijn vrouw heeft bovendien familie in Bodrum, dus is het voor haar gemakkelijker en goedkoper om hen te bezoeken.”

Lagendijk houdt op Kos de hoop levend dat hij zijn bestaan in Istanboel weer kan oppakken. Hij is weer redelijk dicht bij huis. „Met de veerboot is mijn vrouw binnen 50 minuten in Turkije als ze daar moet werken.” De oud-politicus trouwde in 2006 met de Turkse journalist en presentatrice Nevin Sungur, wat hem in de Turkse media destijds de eretitel ‘Schoonzoon aller Turken’ opleverde. Maar eind september 2016 werd hij ongewenst persoon. “Van de ene op de andere dag werd ik weggerukt uit Istanboel”, zegt Lagendijk (61).

Staatsgreep

De Turkse overheid blokkeerde zijn terugkeer naar zijn historische Ottomaanse huis op Büyükada, een van de Prinseneilanden voor de kust van Istanboel, kort na de mislukte militaire staatsgreep toen hij arriveerde op Atatürk airport na een kort bezoek aan Nederland.

Zondagavond 25 september 2016 hield de politie hem aan op de luchthaven en stuurde hem de volgende dag rechtsomkeert naar Schiphol. “Misschien is het alleen maar een pesterijtje”, klonk het toen hoopvol uit de mond van de oud-GroenLinks politicus en Turkije analist en publicist die sinds 2009 in Istanboel woont.

Twee dagen eerder zei hij in een interview met deze krant ‘Ik had de donkere kant van de Gülen-beweging eerder moeten zien’. Hij werkte voor een Gülen universiteit die na de verijdelde coup werd gesloten, en schreef kritische columns over de regering-Erdoğan die verschenen in de kranten Zaman en Today’s Zaman, de spreekbuizen van de Gülen-beweging. De Turkse autoriteiten beschuldigen de in Amerika woonachtige Turkse moslimprediker Fethullah Gülen ervan het brein te zijn achter de coup.

“De ultieme sanctie zou zijn dat ze me het land uitzetten. Het zou naïef zijn om te denken dat mij dat niet kan overkomen”, zei hij toen. Die gevreesde nachtmerrie kwam uit. Al dertig lange maanden leeft hij in gedwongen ballingschap. Kans op spoedige terugkeer naar Turkije is er niet. “Ik heb vernomen dat Erdoğan dat persoonlijk blokkeert. Tot op het hoogste niveau is door Nederland en Turkije over mijn zaak gesproken, maar de grote baas ligt dwars”.

Lagendijk heeft geen aanleiding te veronderstellen dat Erdoğan snel van mening zal veranderen over zijn inreisverbod. “Dat zou kunnen betekenen dat ik in het buitenland zal moeten blijven totdat hij vertrekt als president, op zijn vroegst in 2023”.

Visum

Ondertussen zit Lagendijk niet bij de pakken neer. Aangezien hij nooit een verklaring van de Turkse overheid heeft gekregen over de reden van zijn inreisverbod, heeft hij twee keer een visum aangevraagd. “Die aanvragen zijn twee keer geweigerd. Zonder reden. Maar een visum mag volgens de Turkse regelgeving alleen geweigerd worden met een verklaring. Nu dat wederrechtelijk niet is gebeurd, heb ik een jaar geleden een rechtszaak aangespannen. Nooit geschoten is altijd mis”.

Lagendijk volgt de ontwikkelingen in Turkije op de voet en noemt de winst van de CHP bij de verkiezingen van zondag in Istanboel en Ankara ‘een enorme steun in de rug voor de oppositie’. “Na jaren van verkiezingsnederlagen is nu gebleken dat ook Erdoğan niet onoverwinnelijk is en dat oppositie voeren zin heeft. Ik hoop overigens wel dat Erdoğan bereid is die uitkomst te respecteren.”

De Turkije-analist zegt dat ‘dit echter zeker niet per definitie het begin van het einde is van Erdoğan’. “Hij heeft nu vier jaar zonder verkiezingen om de juiste lessen te trekken uit de pijnlijke nederlaag van afgelopen weekend. Als hij dat doet, blijft hij een machtige en gewiekste tegenstander voor elke oppositie. Maakt hij de verkeerde keuzen, bijvoorbeeld op economisch gebied en in de relaties met de Verenigde staten, dan zal de steun voor hem verder afkalven. Wat dit allemaal betekent voor mijn kansen om ooit terug te keren is, helaas, volstrekt onduidelijk”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch