Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdoğan geeft verkiezingsverlies in diverse steden toe, grote verwarring over winnaar Istanboel

31 mrt
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto’s © Slawomira Kozieniec

Erdoğan geeft verkiezingsverlies in diverse steden toe, grote verwarring over winnaar Istanboel
De Turkse president Erdoğan heeft toegegeven dat zijn AK partij de macht in diverse steden heeft verloren bij de plaatselijke verkiezingen van vandaag. Zijn coalitie, samen met de ultranationalistische Grijze wolven (MHP), haalde wel de meerderheid van de stemmen met 51,4 procent.

Erdoğan beloofde dat zijn regering zich nu zal gaan concentreren op het uitvoeren van krachtige economische hervormingen om een eind te maken aan de crisis.

De Turkse kiezers zorgden vandaag voor diverse verrassingen. Eerder op de avond leek ex-premier Yildirim van de AKP af te stevenen op een uiterst kleine winst in Istanboel.

De grootste metropool en de economische hoofdstad van Turkije, waar Erdoğan in 1994 als burgemeester zijn politieke loopbaan begon, werd door hem gezien als de symbolische hoofdprijs in deze verkiezingen.

Yildirim verklaarde dat hij gewonnen had in Istanboel terwijl nog niet alle stemmen waren geteld. Het staatspersbureau AA stopte met het bekendmaken van de resterende uitslagen in de stad na de overwinningstoespraak van Yildirim. Het verschil zou maar 3.000 stemmen zijn. De kandidaat van de oppositie, Ekrem Imamoglu, verklaarde dat hij de winnaar was in Istanboel met 50,3% van de stemmen, terwijl Yildirim maar 46,7% zou hebben gehaald.

In de hoofdstad Ankara won de kandidaat van de oppositie, Mansur Yavas, de burgemeesterspost. Dat was een gevoelige nederlaag voor Erdoğan, die zich sinds 2002 afficheert als de ‘onoverwinnelijke politicus’.

Yavas stond ook vijf jaar geleden op voorsprong, maar nadat een elektriciteitsstoring het tellen van de stemmen had onderbroken, wist de zittende AKP-burgemeester toch te winnen. Door te knoeien met de stembiljetten, aldus de oppositie.

Andere verrassingen waren dat de Koerdische stad Tunceli met Mehmet Fatih Maçoğlu voor het eerst een communistische burgemeester krijgt, dat diverse steden in het vooral door Koerden bewoonde zuidoosten in handen kwamen van de AKP, en dat de ultranationalistische partij van de Grijze Wolven (MHP) won in steden waar zij de strijd aangingen met de AKP, haar bondgenoot op landelijk niveau.

President Erdoğan schilderde deze lokale verkiezingen voor burgemeesters en andere bestuurders in zijn campagnetoespraken af alsof het voortbestaan van het land op het spel stond. Talloze kiezers zagen het als een referendum over het beleid van Erdoğan, die ruim vijf jaar president is en zich ‘de baas van de economie’ noemt.

De meeste kiezers vertaalden de oplopende onvrede over de groeiende werkloosheid en armoede niet in een stem tegen de burgemeesterskandidaten die door Erdoğan waren benoemd. De gevreesde tik op de vingers bleef in veel steden en regio’s uit. De president had er de afgelopen weken alles aan gedaan om een afstraffing in de stembussen binnen de perken te houden.

Erdoğan sprak op niet minder dan honderd manifestaties van zijn Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) in alle delen van Turkije. Alleen al in de afgelopen twee dagen hield hij in 14 wijken van Istanboel peptalks waarin hij zijn aanhangers aanspoorde om te gaan stemmen.

,,Elke stem die niet wordt uitgebracht, zal degenen in de kaart spelen die snode plannen maken tegen deze natie”, aldus Erdoğan. Keer op keer hamerde hij erop dat een duistere alliantie van buitenlandse vijanden en hun Turkse collaborateurs er alles aan doen om de ontwikkeling van Turkije als een sterk en welvarend land proberen te saboteren. ,,Ik wil dat jullie de stemmen gebruiken om alle vijanden van onze vlag en onze oproep tot gebed een lesje te leren”, zo spoorde hij zijn kiezers aan.

Zijn tactiek om de linkse pro-Koerdische partij HDP en haar kiezers te brandmerken als ‘terroristen’ wierp in diverse provincies zijn vruchten af. In sommige steden in het zuidoosten zijn kiezers mogelijk gezwicht voor het dreigement van de president dat als zij zouden kiezen voor HDP-burgemeesters die zouden worden afgezet wegens ‘banden met een verboden terroristische organisatie’, namelijk de PKK. Na de vorige plaatselijke verkiezingen, vijf jaar geleden, heeft Erdoğan meer dan honderd Koerdische burgemeesters laten afzetten en in hun plaats AKP-loyalisten benoemd.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch