Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Boersma had banden met een terroristische organisatie’

17 jan
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Correspondent Ans Boersma van het Financieele Dagblad is vanochtend Turkije niet uitgezet wegens haar journalistieke activiteiten, maar omdat ze banden had met een terroristische organisatie. Die informatie zou Turkije hebben gekregen van de Nederlandse politie. Dat heeft Fahrettin Altun, de communicatiedirecteur van president Erdogan bekendgemaakt.

“Tot mijn spijt moet ik u meedelen dat Johanna Cornelia Boersma, freelance verslaggever van Het Financieele Dagblad, deze ochtend is uitgezet”, aldus zijn verklaring.
“Wees gerust dat de deportatie van mevrouw Boersma op geen enkele manier verband hield met haar journalistieke activiteiten tijdens haar verblijf in Turkije.”

Hij wil graag de omstandigheden verduidelijken van het plotselinge vertrek van Ans Boersma.
“De Turkse autoriteiten hebben onlangs informatie ontvangen van de Nederlandse politie dat mevrouw Boersma banden had met een terroristische organisatie”. Met Jabhat al-Nusra, zo voegde hij er later op Twitter aan toe. Jabhat al-Nusra is ook bekend onder de namen Al-Nusra Front en als al-Qaeda in Syrië.

Hij wijst er op dat terroristische groeperingen, waaronder PKK en ISIL, de afgelopen jaren dodelijke aanslagen hebben uitgevoerd in Turkije waarbij meer dan 2000 burgers omkwamen.
“Wegens de ernst van de bedreiging werken we nauw samen met onze vrienden en bondgenoten, waaronder Nederland, en vertrouwen op hun inzichten om bedreigingen tegen Turkse en Europese veiligheid te identificeren en te neutraliseren. Tot nu toe hebben de Turkse autoriteiten, met de hulp van hun internationale partners, tienduizenden personen op de zwarte lijst gezet met banden met terroristische organisaties als onderdeel van een voortdurende inspanning om extremisme te bestrijden.”

Op Twitter voegde hij er aan toe dat de Turkse autoriteiten ‘hebben gehandeld op basis van inlichtingen uit Nederland’. “Als een geloofwaardige buitenlandse overheidsinstantie je vertelt dat een van zijn burgers banden heeft met terrorisme, dan neem je geen risico’s”.

Alleen de Nederlandse autoriteiten zijn in de positie om uit te leggen waarom zij tot die conclusie zijn gekomen, aldus de woordvoerder. “We speculeren niet over de geloofwaardigheid van hun informatie”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch