Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Verdachten wijzen vooral naar elkaar

9 jan
2019
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Rechter buigt zich over moord Russische ambassadeur

Ankara

Op de eerste dag van het proces over de politieke moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov (62) hebben advocaten geprotesteerd tegen het schenden van de geheimhoudingsplicht tussen hen en hun cliënten.
“Alle gesprekken met onze cliënten in de Sincan gevangenis worden opgenomen, zowel met beeld als geluid’, aldus de klacht van diverse advocaten bij het begin van de eerste rechtszitting.

Rechter Hüsamettin Otçu, de voorzitter van de meervoudige kamer in het enorme paleis van justitie, hoorde de klachten aan, maar liet de advocaten weten dat hij geen bevoegdheid heeft over wat er in de strafinrichting gebeurt. “U dient daarvoor aan te kloppen bij de directeur van de gevangenis”, zei de rechter.

Ruim twee jaar na de executie-achtige moordaanslag door politieagent Mevlüt Mert Altintaş (22) startte het proces tegen 28 verdachten.
In de aanklacht van 600 pagina’s staat dat de spectaculaire moord een ‘provocatieve actie was, bedoeld om de betrekkingen tussen Turkije en Rusland te schaden’.

Van de 28 verdachten zitten er 14 in de rechtszaal omringd door leden van de militaire politie. Vier andere verdachten, onder wie Şahin Söğüt die de opdracht zou hebben gegeven voor de moord, zitten in voorarrest in verschillende gevangenissen buiten Ankara. Zij hadden via video verbinding met de rechtszaal. De tien overigen zijn voortvluchtig.

Onder hen is dr. Şerif Ali Tekalan (67). Hij staat op de Turkse lijst van meest gezochte terroristen en is sinds 2017 rector van een universiteit in Texas. Tekalan was rector magnificus van de Fatih universiteit in Istanboel. Die werd na de verijdelde staatsgreep gesloten, omdat deze banden zou hebben met het geheimzinnige netwerk van Fathullah Gülen. De in Amerika in ballingschap verblijvende moslim prediker wordt door de Turkse autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup.

De gevluchte Tekalan zou volgens de aanklacht een rol hebben gespeeld in het complot om jonge aanhangers van Gülen vooraf inzage te geven in vragen en antwoorden van toelatingsexamens, zodat ze later konden infiltreren in het overheidsapparaat, vooral bij het leger, de politie en justitie. Ook moordenaar Altintaş zou op die illegale manier op de politieacademie in Izmir zijn toegelaten.

De eersten die gisteren werden verhoord in de rechtbank waren voormalige studenten van dezelfde politieacademie als waar Altintaş had gestudeerd. Volgens het Openbaar Ministerie allemaal Gülenisten die daarom worden beschuldigd lid te zijn van een ‘gewapende terroristische organisatie’ oftewel FETÖ (Fethullah Terroristische Organisatie), zoals diens netwerk in Turkije te boek staat.

De na de moord ontslagen politiemannen spraken elkaar tegen en beschuldigden elkaar over het al dan niet lid zijn van de Gülen-sekte. Een van de advocaten drong er bij de rechter op aan de verdachte die zijn cliënt in zijn ogen zwart maakte aan een kruisverhoor te mogen onderwerpen. De rechter wees het verzoek af. “Ik beslis hier wie er aan een kruisverhoor wordt onderworpen”.

Een andere advocaat zei buiten de rechtszaal zich er over te verbazen dat het OM geen onderzoek deed naar de mogelijke banden van de moordenaar met jihadistische groepen als het Al-Nusra Front. Dat verklaarde zich na de moord verantwoordelijk voor de aanslag. “Maar het OM concentreert zich alleen op de mogelijke banden die Altintaş had met FETÖ”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch