Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Miljoenen Turkse moslims negeren religieus verbod op loterij

31 dec
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn 2 reacties

Hoewel de hoogste religieuze autoriteit in Turkije bekend heeft gemaakt dat het kopen van lootjes ‘haram’ (zondig, verboden) is, negeren miljoenen Turkse moslims dat religieuze verbod.

Elk jaar worden er meer verkocht. Vooral in de weken voor de oudejaarsloterij. De jackpot is vanavond 70 miljoen lira, een dikke 11,5 miljoen euro. Dat is een smak geld in een land waar het maandelijkse minimumloon 330 euro is, en velen minder verdienen.

Bij het populairste loterijkantoor van het land, dat van ‘Nimet Abla’ (Grote Zus Nimet) bij de Kruidenbazaar, staan gelukszoekers ook vandaag weer in lange rijen om een of meer lootjes te kopen. De rijen liepen de afgelopen weken soms op tot honderden meters lang zijn en het wachten liep soms op tot vier uur. Het kantoor heeft een dozijn beveiligers in dienst om alles in goede banen te leiden.

‘De laatste lootjes, koop ze hier’, roepen verkopers in de buurt van de rij. Veel klandizie hebben ze niet, want het gros van de mensen heeft het wachten in de lange rij er best voor over. Nimet Abla heeft namelijk de reputatie dat hun lootjes, vaker dan waar dan ook, in de prijzen vallen. In 2009 werd hier ook het oudejaarslot verkocht waarop de hoofdprijs viel.

Het legendarische kantoor is vernoemd naar Melek Nimet Özden, algemeen bekend als Nimet Abla. In 1928 begon ze met het kopen en verkopen van lootjes van de staatsloterij.
Drie jaar later won ze zelf de hoofdprijs in oudejaarsloterij. Ze werd een nationaal symbool van geluk. Als slimme zakenvrouw maakte ze veel reclame voor haar kiosk en werd haar merknaam synoniem met het kopen van geluk.

Uiteraard zijn er op deze magische plek vaker winnaars dan elders, want één op de tien loten die in Turkije wordt verkocht, is hier over de toonbank gegaan.
De lootjes worden van 6 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds verkocht, ook aan dames die met hun religieuze hoofddoek willen laten zien dat ze vrome, praktiserende moslims zijn.

Hoewel de regeringspartij van president Erdogan er de afgelopen 16 jaar alles aan heeft gedaan om de Turken via het onderwijs en de media meer religieuze normen en waarden bij te brengen, zijn de staatsloterij, en het gokken op paardenraces en op voetbalwedstrijden, niet in de ban gedaan.
Ja, gokken is ‘zondig’ en ‘verboden’ volgens de islam, maar de staatsloterij brengt de schatkist ook een aardige duit op: ruim 230 miljoen euro.

2 Comments

 1. Meris schreef:

  Beste Marc,

  Wat een mooie artikel heb je geschreven over de Turkse moslims die een staatsloterij kopen?volgens mij woon jij nu in Istanbul, waarom schrijf je geen artikel over Istanbul hoe modern het is zelfs moderner dan Nl? De Turkije van Recep Tayip Erdogan moslim land waar ook kerstbomen zijn overal drank ingeschonken word en met oud en nieuw een kerst sfeer is??! Als Turkije of juist Erdogan heel streng was zouden ze ook geen loterijen kunnen verkopen toch in zo’n moslim land.. mensen die niet in Turkije zijn geweest zouden dankzij jou artikel een hele andere beeld krijgen over Turkije. Maar ja uit jou tekst kan je al zien dat je Anti Erdogan bent waarom? Omdat hij Turkije in veel betere posities brengt en dat kan jij dus niet hebben! En nee ik ben geen Erdogan aanhanger alleen als Turkse Nederlander kan het niet hebben hoe je Turkije kan verlagen met je artikel?‍♀️

 2. Marc Guillet schreef:

  Dank voor je reactie Meris.

  Uit je reactie blijkt dat je in de afgelopen 12 jaar weinig tot niets hebt gelezen van wat ik over Turkije schrijf. Op deze site kun je al mijn verhalen lezen en ook op mijn site http://www.genietvanistanbul.nl
  Mijn verhaal over de kerstsfeer in Istanbul kun je hier lezen https://www.genietvanistanbul.nl/wandelen-in-istanbul/uitbundige-kerstsfeer-in-istanboel/

  Groet,
  Marc

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch