Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nederlander al anderhalf jaar zonder aanklacht vast in Turkije

25 dec
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse narcoticabrigade schildert Kees van der Eijk af als een grote drugsmaffiabaas, die kort voor zijn arrestatie niet voor niets nog in Iran zou zijn geweest.

De financiële consultant en investeerder uit het Gelderse Beneden-Leeuwen vertelt het met een wrange grijns. “Ik heb inmiddels al veel meer gekke dingen meegemaakt in Turkije”, zegt Van der Eijk (63).

“Anderhalf jaar sloten ze me op. Twee verjaardagen zat ik achter tralies. En mijn tweede Kerst zonder mijn kinderen komt er aan. Zonder aanklacht. Zonder nadere uitleg. Echt een schande. Ik diende louter als consultant voor het aanleveren van een Turks netwerk dat de logistiek voor de ontvangst van de goederen zou regelen. Slaolie en schoonmaakazijn, zo was mij wijsgemaakt”.

Dat het in werkelijkheid ook ging om blikken met azijnzuuranhydride voor de productie van heroïne ontdekte zijn Turkse contactman. Die gaf het meteen door aan de Turkse douane.

“Vijf weken voor mijn arrestatie”, zegt Van der Eijk geagiteerd. “In de tussentijd ben ik nog twee keer tussen Nederland en Turkije op en neer gereisd om een legaal haalbare oplossing te zoeken voor het met valse documenten invoeren van het spul en voor het zoeken naar het benodigde geld voor het betalen van de boete. Als ik ook maar het geringste vermoeden had gehad dat ik persoonlijk schuldig was aan iets illegaals in Turkije dan zou ik toch niet tot twee keer toe terug zijn gegaan?”.

Agenten van de Turkse narcoticabrigade namen bijna 7 ton van de chemische vloeistof in beslag. Het spul, met een marktwaarde van 8 miljoen euro, kan worden gebruikt voor de productie van 10 ton heroïne of voor de productie van synthetische drugs. De Turkse politie noemde het de grootste vangst van de afgelopen jaren.

Van der Eijk herinnert zich die donderdag 15 juni 2017 nog als de dag van gisteren. “Het was begin van de avond. Mijn Thaise vriendin en ik waren net klaar met het dessert in het restaurant van ons hotel in Istanboel. We schrokken toen plots tien agenten onze tafel omsingelden. ‘Meekomen’, luidde het bevel. Hun collega’s doorzochten onze hotelkamer op drugs. Uiteraard vonden ze niets. Ik heb zelfs nog nooit drugs gezien.”

Naast Van der Eijk arresteerde de politie zes Turken, onder wie Aydin K., de coördinator in Turkije, aldus de recherche.

“Rechercheurs verhoorden mij en de andere verdachten twee keer 24 uur. Marathonsessies in gebrekkig Engels. Door me steeds maffiabaas te noemen, zetten ze me onder druk. De Turkse advocaat die me was toegewezen, gaf me tot drie keer toe het advies ‘beken maar schuld’. Volstrekt ondenkbaar natuurlijk”.

De nachtmerrie waarin Van der Eijk verzeild is geraakt, voelt voor hem extra wrang. De voormalige accountant bij KPMG, die in 1987 zelfstandig ondernemer werd, ging in de jaren ’80 en ’90 diverse keren op vakantie naar Turkije. Sinds 2009 bezocht hij Istanboel, de havenstad Izmir, en badplaatsen als Antalya om onderzoek te doen naar mogelijkheden om te investeren in medisch toerisme vanuit Nederland en het opzetten van vakantieprojecten voor mensen met een beperking, zoals zijn twee zoons die in een rolstoel zitten.

“Een Nederlandse zakelijke kennis maakte misbruik van mijn naïviteit. Kort daarvoor gaf ik hem nog belastingadvies en lichtte zijn bedrijfsstructuur door. Ik vertrouwde hem daarna bijna als een nieuwe vriend. Toen hij me vroeg of ik hem kon helpen bij het vinden van een partner in Turkije voor transporten tussen Nederland en Turkije, heb ik hem mijn diensten tegen een consultancytarief toegezegd. Hij belazerde me echter. Het ging om schoonmaakazijn, zo hield hij me steeds voor. Nou dat heb ik geweten”.

Van der Eijk vindt dat de Turkse justitie hem discrimineert. “Vijf van de zes Turkse verdachten waren al na een maand op vrije voeten. Ik zit hier al anderhalf jaar vast.”

De aanklager ontving hem en zijn advocaat Emrah gisteren voor het eerst. “Vriendelijk en correct, maar we weten nog steeds niet wat de officiële aanklacht is. Hij had het dossier zelfs nu nog niet gelezen”, zegt de advocaat verontwaardigd.

Hoewel Van der Eijk sinds begin november voorwaardelijk vrij is, heeft hij weinig bewegingsvrijheid. Hij is slecht ter been door toenemende artritis in zijn knieën en overgewicht. Zijn dagen slijt hij, inwonend bij een gezin uit Oezbekistan, in Istanboel, waar hij verder werkt aan zijn verdediging. “Ik ben onschuldig”, zegt hij beslist.

Via zijn advocaat heeft hij verzocht zijn uitreisverbod op te heffen zodat hij terug naar huis kan. Ook eist hij eerherstel, zodat hij zijn familie, vrienden en zakenpartners weer recht in de ogen kan kijken.

“Uit de roddels in het dorp blijkt dat veel mensen hun oordeel al klaar hebben en ervan uitgaan dat mijn vader schuldig is”, zegt Erik (35), de oudste zoon van Kees.

“Ik heb in de afgelopen anderhalf jaar geen enkele mogelijkheid gehad om mijn onschuld te bewijzen. Mijn geloofwaardigheid bij mijn familie, vrienden en zakenpartners is naar de filistijnen”, aldus Van der Eijk.

Zijn advocaat werkt aan een claim om smartengeld te eisen wegens zijn langdurige verblijf in de gevangenis. Verder wil hij de Turkse justitie aanklagen wegens discriminatie ten opzichte van de Turkse medeverdachten, en het schenden van zijn mensenrechten wegens het niet respecteren van het universele rechtsbeginsel dat elke verdachte voor onschuldig dient te worden gehouden tot het tegendeel is bewezen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch