Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

In Turkije wijkt natuur zonder pardon voor luchthaven

17 nov
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto © Slawomira Kozieniec

De groei van Schiphol zit op slot. Meer lucht- en geluidsvervuiling worden niet getolereerd. In Turkije pakken ze dat anders aan: daar is hun nieuwste vliegveld in een natuurgebied aangelegd.
Het is een bosrijke, prachtige omgeving, aan de kust bij de Zwarte Zee. Het domein van zeldzame planten. Op de route van honderdduizenden trekvogels tussen Europa en Afrika, zoals ooievaars, kraanvogels, buizerds en gevlekte adelaars.

Maar nu dus ook van de fonkelnieuwe megaluchthaven Istanbul Airport. Waar Nederland steggelt over milieueisen rond luchthavens als Schiphol en Lelystad, doet de Turkse regering niet moeilijk.

Over tien jaar moet de nieuwe luchthaven met een jaarlijkse capaciteit van 200 miljoen reizigers en zes startbanen tot de grootste ter wereld uitgroeien. Protesten wegens schade aan het milieu? Daar hebben de autoriteiten lak aan.

Althans, als kandidaat-lid van de EU is ook de Turkse overheid verplicht een onafhankelijke milieueffectrapportage uit te laten voeren bij de voorbereiding van plannen en besluiten die kunnen leiden tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu.

Maar van onafhankelijkheid van controlerende instellingen en van justitie is in Turkije geen sprake meer. Wet- en regelgeving mogen in de ogen van de regering van president Erdogan namelijk niet in de weg staan van zijn ambities om van Turkije een regionale grootmacht te maken.

Nationale economisch belangen en het prestige van Turkije gaan boven zorgen over het milieu. Nadat burgers uit het gebied waar de nieuwe luchthaven moest komen bezwaar hadden aangetekend, sprak een rechtbank begin 2014 uit dat de voorbereidende werkzaamheden opgeschort dienden te worden. Maar een onderzoek van specialisten die de omvang van de milieurisico’s van het project in kaart moesten brengen, werd niet afgewacht.

Een nieuwe milieueffectrapportage werd opgesteld door het winnende consortium van het project, dat zichzelf uiteraard het groene licht gaf.

En dus vernietigde de aanleg van Istanbul Airport bossen, wetlands en zandduinen. En bedreigt de biodiversiteit en de habitat van wolven, vossen en andere dieren. Maar de luchthaven ligt er wel.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch