Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

OM Saoedi-Arabië eist doodstraf tegen 5 verdachten moord Khashoggi

15 nov
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De hoofdofficier van justitie van Saoedi-Arabië eist de doodstraf tegen vijf verdachten van de moord op de prominente Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat meldt het persbureau Reuters.

In totaal zitten er 21 verdachten in voorarrest. Tegen zes van hen worden celstraffen geëist.
Aangenomen wordt dat de vijf die onthoofding met een zwaard wacht wanneer ze schuldig worden bevonden, leden zijn van het Saoedische doodseskader dat naar de Turkse stad Istanboel was gestuurd om de belangrijke dissident om het leven te brengen.

Dat gebeurde op 2 oktober in het consulaat van Saoedi-Arabië waar Khashoggi een afspraak had om documenten over zijn echtscheiding op te halen.
Na binnenkomst ontstond een vechtpartij, kreeg Khashoggi een dodelijke injectie en werd hij in stukken gezaagd. Daarna is zijn stoffelijk overschot het consulaat uitgesmokkeld, zei de Saoedische officier van justitie, Saoedi Al-Mojeb, tegen verslaggevers.

De opdracht om de al een jaar in ballingschap levende Khashoggi te ontvoeren en onder dwang terug te brengen naar Saoedi-Arabië kwam van het plaatsvervangend hoofd van de geheime dienst, generaal Ahmad al-Asiri. Hij werd na de dood van de journalist uit zijn functie gezet.
Het hoofd van het doodseskader, dat door de officier van justitie het ‘onderhandelingsteam’ werd genoemd, gaf volgens de woordvoerder van het OM opdracht tot de moord op de journalist. “De kroonprins wist er niets van”.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een zwarte lijst bekendgemaakt van 17 Saoediërs die betrokken waren bij de moord. Voor straf worden hun bezittingen in de Verenigde Staten bevroren en is het Amerikanen vanaf nu verboden om nog zaken met hen te doen.
Alle zeventien waren volgens de verklaring van het ministerie ‘betrokken bij de afschuwelijke moord’.

Een opvallende naam op de zwarte lijst is die van Saoed al-Qahtani, een naaste medewerker van kroonprins Mohammad bin Salman, omdat hij volgens het ministerie ‘deel uitmaakte van de planning en uitvoering van de operatie die leidde tot de moord’.

Opmerkelijk is dat het plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst Asiri, die door de openbare aanklager werd aangewezen als de sleutelfiguur in de Khashoggi-operatie, niet op de sanctielijst voorkomt.

Na allerlei leugens en uitvluchten van de Saoedische autoriteiten, gaf de openbare aanklager toe dat de moord op de journalist met voorbedachten rade was gepleegd.
Hij eist nu tegen vijf verdachten de doodstraf. Het is nog niet bekend om welke personen het gaat en of er behalve leden van het doodseskader ook verdachten bij zitten die opdracht gaven tot de executie. Volgens het Saoedische strafrecht is het niet toegestaan om de identiteit van verdachten opbaar te maken, aldus de aanklager.

De Saoedische autoriteiten voldoen hiermee voor een deel aan de eisen van de Turkse president Erdogan. Die hamert er op dat de daders gestraft dienen te worden.
Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, liet weten dat Turkije niet tevreden is met de informatie van het OM. : “Ik wil zeggen dat we sommige van zijn verklaringen niet bevredigend vinden” en dat “degenen die de opdracht hebben gegeven, de echte daders, moeten worden onthuld. Dit proces kan niet op deze manier worden afgesloten. ”

De Turkse bewindsman drong er tevens op aan om de 21 verdachten die in Saoedi-Arabië in voorarrest zitten aan Turkije uit te leveren zodat ze in Istanboel terecht kunnen staan, omdat daar de moord is gepleegd.

Saoedi-Arabië wil daar niets van weten. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel Al Jubeir, bestempelde vanmiddag op een persconferentie de moord op Khashoggi als ‘een enorme vergissing’ en ‘een ernstig misdrijf’. “De daders zullen hier berecht worden. Wij wijzen elke poging van de hand om deze zaak te politiseren”, aldus de bewindsman.

Hij maakte verder bekend dat de Saoedische autoriteiten Turkije hebben verzocht al hun bewijsmateriaal van de moord aan hen over te dragen. “Bewijsmateriaal, inclusief de audio-opnamen”.

Nog steeds hebben de Saoedische autoriteiten echter geen namen vrijgegeven, noch niet bekendgemaakt waar het stoffelijk overschot van Khashoggi is, of wie de lokale medewerker is aan wie het lijk zou zijn overhandigd nadat het uit het consulaat was gesmokkeld.

Drie bronnen hebben aan The New York Times bevestigd dat een lid van het doodseskader kort na de moord op Khashoggi naar Riyad met de mededeling ‘zeg tegen je baas dat de missie is volbracht’. De ‘baas’ is vermoedelijk kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van Saoedi-Arabië.

De opname van het telefoongesprek is vorige maand gedeeld met CIA directeur Gina Haspel, die in de Turkse hoofdstad op bezoek was om informatie te krijgen van de Turkse autoriteiten over de opzienbarende executie van de journalist in het Saoedische consulaat in Istanboel.
Medewerkers van de Amerikaanse geheime dienst zien deze informatie als een van de sterkste bewijzen dat de kroonprins vooraf wist van de moordplannen.

Op zaterdag bevestigde de Turkse president Erdogan voor het eerst officieel dat Turkije beschikt over geluidsopnamen van de moord op de Saoedische journalist. Dit bewijsmateriaal heeft Turkije gedeeld met zijn belangrijkste bondgenoten, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Anonieme Turkse bronnen hadden eerder aan de media laten uitlekken dat de Turkse recherche een geluidsopname hebben waarop het ombrengen van de journalist is vastgelegd.
Khashoggi was columnist van de Washington Post. Hij uitte het afgelopen jaar vanuit ballingschap in de Verenigde Staten forse kritiek op kroonprins Mohammed bin Salman, die hij er onder meer van beschuldigde te heersen als de Russische president Poetin.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch