Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Bewijs brengt moord Khashoggi in verband met Saoedische kroonprins’

13 nov
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Een lid van het Saoedische doodseskader belde vorige maand kort nadat de journalist Jamal Khashoggi werd vermoord naar Riyad met de mededeling ‘zeg tegen je baas dat de missie is volbracht’. De ‘baas’ is vermoedelijk kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van Saoedi-Arabië.
Dat hebben drie bronnen bevestigd tegenover The New York Times.

De opname van het telefoongesprek is vorige maand gedeeld met CIA directeur Gina Haspel, die in de Turkse hoofdstad op bezoek was om informatie te krijgen van de Turkse autoriteiten over de opzienbarende executie van de journalist in het Saoedische consulaat in Istanboel.

Deze nieuwe informatie wordt door medewerkers van de Amerikaanse geheime dienst gezien als een van de sterkste bewijzen dat de kroonprins vooraf wist van de moordplannen.
Hoewel de kroonprins niet bij naam genoemd wordt, geloven de Amerikaanse inlichtingendiensten dat ‘je baas’ een verwijzing is naar kroonprins Mohammed.

Maher Abdulaziz Mutreb, een van de 15 Saoediers die naar Istanboel was gestuurd om Khashoggi in het Saoedische consulaat om te brengen, belde na afloop. Turkse medewerkers van de geheime dienst hebben Amerikaanse functionarissen verteld dat Mutreb, een beveiligingsbeambte die regelmatig met de kroonprins reisde, belde met een medewerker van Bin Salman.
,,Een telefoontje als dit is komt heel dicht bij sluitend bewijs’, aldus Bruce Riedel, een voormalige CIA medewerker.

Op zaterdag bevestigde de Turkse president Erdogan voor het eerst officieel dat Turkije beschikt over geluidsopnamen van de moord op de Saoedische journalist. Dit bewijsmateriaal heeft Turkije gedeeld met zijn belangrijkste bondgenoten, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De Canadese premier Justin Trudeau is de eerste westerse leider die bevestigt dat zijn land de opnames heeft gehoord.

Anonieme Turkse bronnen hadden eerder aan de media laten uitlekken dat de Turkse recherche een geluidsopname hebben waarop het ombrengen van de journalist is vastgelegd.
Khashoggi was columnist van de Washington Post. Hij uitte het afgelopen jaar vanuit ballingschap in de Verenigde Staten forse kritiek op kroonprins Mohammed bin Salman, die hij er onder meer van beschuldigde te heersen als de Russische president Poetin.

Saoedische functionarissen zeiden aanvankelijk dat Khashoggi het consulaat had verlaten op 2 oktober. Later veranderden ze hun verhaal en zeiden dat hij per ongeluk om het leven kwam tijdens een vechtpartij.

De Saoedische openbare aanklager, Saoed al-Mojeb, heeft sindsdien gezegd dat het een moord met voorbedachten rade was. Erdogan riep Saoedi-Arabië vanmiddag opnieuw op om de naam van de moordenaar bekend te maken.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch