Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Dit is het kroonjuweel van Erdogans megaprojecten

29 okt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Het vandaag door president Erdogan geopende, mega grote vliegveld van Istanboel is door Turkse media al aangeprezen als ‘de technologisch meest geavanceerde luchthaven ter wereld’. Maar ook als ‘een geschenk aan de wereld’, en als ‘een monument voor de overwinning’.

In werkelijkheid moest er zelfs gisteren nog heel veel gebeuren om Erdogan geen flater te laten slaan. Zo is de eerste fase van de bouw van luchthaven nog niet eens klaar. En tot uren voor de opening waren de 36.000 bouwvakkers en schoonmaakploegen nog bezig om er alles pico bello uit te laten zien.

Desondanks noemde Erdogan de nieuwe luchthaven ‘een symbool van macht, vastberadenheid, en van de prestaties van de afgelopen 95 jaar’.

In Istanboel zelf hingen de straten vol met bloedrode Turkse vlaggen en portretten van Mustafa Kemal Atatürk, de als halfgod aanbeden vader des vaderlands. Overal wapperden banieren en hingen billboards vol juichende reclames over de feestelijke opening van de nieuwe luchthaven van Istanboel.

Vanaf woensdag, Halloween, vertrekken de eerste vluchten; maar één per dag, naar een van de drie bestemmingen in Turkije: Ankara, Antalya en Izmir. En maar één internationale bestemming: buurland en de beste vriend van Turkije, Azerbeidzjan.

Controverses

De luchthaven wordt gezien als een prestigeproject en het kroonjuweel van de mega infrastructurele projecten waarmee president Erdogan Turkije de afgelopen 15 jaar heeft getransformeerd. Als geen ander is dit project omgeven met controverses. Onder meer welke naam de airport moet krijgen: Atatürk, zoals de seculiere oppositie wil, of vernoemd naar een van de favoriete sultans van Erdogan. Of vernoemd naar Erdogan zelf, zoals zijn aanhang wil.

Controversieel is ook dat voor de bouw van het complex, in een bosrijke omgeving aan de kust van de Zwarte Zee, veel schade is aangericht aan flora en fauna. En dat er door de veel te hoge werkdruk en slechte arbeidsomstandigheden veel doden zijn gevallen. Volgens het ministerie van Arbeid 27, volgens de vakbonden tientallen meer. Toen duizenden arbeiders in september het werk neerlegden uit protest, arresteerde de politie honderden van hen. ‘Buitenlandse agenten’ zouden hen hebben aangezet tot deze ‘provocaties’ en ‘sabotage’.

Het meest opvallende aan de nieuwe luchthaven is niet zijn omvang van 76 vierkante kilometer wanneer het complex klaar zal zijn in 2023, maar de verkeerstoren. Die is geïnspireerd op de tulp, al eeuwen het symbool van Istanboel. Het ontwerp van een Italiaans en Amerikaans ingenieursbureau, won een prestigieuze architectuurprijs.

De echte D-day voor de verhuizing van de overbelaste Atatürk airport naar de nieuwe thuishaven is twee maanden opgeschoven naar 31 december. Een vertraging van twee maanden. Dat is niets in vergelijking met de nieuwe luchthaven van Berlijn, die al een vertraging heeft opgelopen van acht jaar, gniffelen trotse Turken.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch