Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Dubbelganger van Khashoggi verliet Saoedisch consulaat via achterdeur’

22 okt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Op beelden van Turkse veiligheidscamera’s is te zien dat een Saoedische dubbelganger in de kleding van Jamal Khashoggi het Saoedische consulaat in Istanboel via de achterdeur verlaat, kort nadat de journalist daar was vermoord.

De dubbelganger was lid van het 15-koppige doodseskader dat naar Istanboel was gestuurd om de kritische journalist te vermoorden. Die beelden heeft CNN via een hoge Turkse ambtenaar in handen gekregen.

CNN heeft exclusief toezichtmateriaal van rechtshandhavingsinstanties verkregen, dat deel uitmaakt van het onderzoek van de Turkse regering en dat de man lijkt te laten zien die het consulaat verlaat via de achterdeur, gekleed in Khashoggi’s kleding, en voorzien van een valse baard en een bril.
Dezelfde man, met een valse baard en een bril, is later op beelden van veiligheidscamera’s te zien bij de Blauwe Moskee. Daar gaat hij met een collega naar het toilet en komt naar buiten in zijn eigen kleding.

Saoedi-Arabië heeft lang volgehouden dat de journalist op dinsdag 2 oktober het consulaat levend had verlaten. De Turkse recherche, die een strafrechtelijk onderzoek instelt naar de dood van Khashoggi, concludeerde al snel dat de journalist in het diplomatieke gebouw was vermoord.

De man die op de beelden van de veiligheidscamera’s te zien is, is door de Turkse recherche geïdentificeerd als Mustafa al-Madani (57). Hij heeft ongeveer dezelfde lengte, leeftijd en bouw als Khashoggi, die 59 jaar was. Hij heeft op de beelden alleen zijn eigen schoenen aan, die hij ook droeg toen hij enkele uren eerder dan Khashoggi het consulaat binnenging.

,,Je hebt geen dubbelganger nodig voor een ontvoering of een ondervraging”, aldus de hoge Turkse functionaris tegen CNN. ,,Ons oordeel is niet veranderd sinds 6 oktober. Dit was een moord met voorbedachten rade en het lijk werd uit het consulaat gebracht.”

Op de beelden van enkele uren eerder is Madani bij de ingang van het consulaat te zien zonder baard en gekleed in een blauw en wit geruit hemd en een donkerblauwe broek. Toen hij het consulaat, gekleed als Khashoggi, verliet, had hij duidelijk nog dezelfde donkere sneakers met witte zolen aan waarmee hij het gebouw betrad.

,,Khashoggi’s kleren waren waarschijnlijk nog steeds warm toen Madani ze aantrok”, zei de Turkse functionaris tegen CNN.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch