Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije: Wij kunnen bewijzen wie verantwoordelijk is voor lot Khashoggi

19 okt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Twintig Turkse stafmedewerkers van het Saoedische consulaat in Istanboel, onder wie chauffeurs, administratief en technisch personeel, zijn vanmiddag verhoord door de openbare aanklager over de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, meldt het staatspersbureau Anadolu.

Turkije heeft ‘bewijsmateriaal in handen over wat er met Khashoggi is gebeurd en wie er verantwoordelijk is’. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, tijdens zijn bezoek aan Albanië gezegd over de mysterieuze verdwijning van de Saoedische journalist.

Het is de eerste keer dat Turkije met een officiële verklaring komt over het lot van de Saoedische dissident. Eerder zei president Erdoğan alleen dat er in het Saoedische consulaat in Istanboel, waar Khashoggi op 2 oktober verdween, bewijsmateriaal was overgeschilderd. De Turkse minister van Justitie liet eerder weten dat de Khashoggi-zaak ‘grondig’ wordt onderzocht en dat de resultaten ‘binnenkort’ openbaar worden gemaakt.

Çavuşoğlu sprak berichten in Turkse en Amerikaanse media tegen dat hij een geluidsopname had gedeeld van het martelen en vermoorden van de journalist met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Mike Pompeo, die woensdag in de Turkse hoofdstad Ankara was. Hij noemde het ‘uitgesloten’ dat Turkije aan Pompeo of enige andere Amerikaanse functionaris een geluidsopname heeft gegeven die te maken heeft met de verdwijning van Khashoggi, zei hij tegen verslaggevers. Hij voegde er aan toe dat Turkije met bewijzen zou komen zodra de Turks recherche het onderzoek heeft afgerond.

Turkse rechercheurs doen sinds gisteren onderzoek in het Belgradobos aan de rand van Istanboel en in de stad Yalova. Ze hopen daar de lichamelijke resten van de Saoedische journalist te vinden. Die twee locaties zijn in beeld gekomen doordat via veiligheidscamera’s langs de wegen vanaf het Saoedische consulaat de routes van twee consulaire auto’s in kaart konden worden gebracht.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch