Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Geluidsopname bewijst foltermoord op Khashoggi’

13 okt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije heeft bewijzen in handen van de gruwelijke dood van de Saoedische journalist Khashoggi. Het gaat om video- en geluidsopnamen in het Saoedische consulaat in Istanboel waarover de Turkse geheime dienst beschikt.

“Je kunt zijn stem horen, en stemmen van Arabisch sprekende mannen. Je hoort hoe hij werd ondervraagd, gemarteld en vervolgens vermoord”, aldus een Amerikaanse regeringsmedewerker die op de hoogte werd gesteld door een Turkse functionaris die de inhoud van het recherchedossier kent.

De Amerikanen zeggen tegen The Washington Post, de krant waarvoor Khashoggi (59) politieke columns schreef, dat vooral het audiobewijs erg sterk is. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de Turkse geheime dienst er al zo snel zeker van was dat Saoedi-Arabië achter het ombrengen en het met een beenderzaag in stukken zagen van de kritische journalist zat.

Aangenomen wordt dat de Turkse geheime dienst het belastende materiaal niet wil vrijgeven, omdat dan details bekend worden over de manier waarop diplomatieke gebouwen in Istanboel en in de hoofdstad Ankara worden afgeluisterd.

Khashoggi zette zich het afgelopen jaar, na zijn vlucht naar de Verenigde Staten, steeds feller af tegen het repressieve beleid van de sterke man van het Saoedische regime, kroonprins Mohamed bin Salman.
Onderdeel van de motivatie om de journalist definitief het zwijgen op te leggen kan zijn geweest dat hij van plan was in Washington een denktank of lobbygroep op te richten die zich moest toeleggen op democratische hervormingen in het Midden-Oosten.

Khashoggi had vorige week dinsdagmiddag een afspraak op het consulaat in Istanboel waar hij een document zou krijgen om te kunnen trouwen met zijn Turkse verloofde, Hatice Cengiz (36). Niemand heeft hem het consulaat zien verlaten.

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dringen zowel Democraten als Republikeinen aan op strafmaatregelen tegen Saoedi-Arabië, onder meer het stoppen van wapenverkopen, als er onomstotelijk bewijs is dat de journalist door Saoediërs om het leven is gebracht.

President Trump wijst dergelijke sancties als ‘onaanvaardbaar’ van de hand. “Ze geven 110 miljard dollar uit aan het aanschaffen van militair materieel en andere dingen”, zei hij in het Witte Huis. “Als we het niet aan hen verkopen, zullen ze zeggen: ‘Bedankt, we kopen ze wel in Rusland of in China.” Hij wees er op dat sancties Amerika veel geld en banen gaan kosten.

Gisteren kwam in Istanboel een Saoedische delegatie aan die samen met de Turken ‘alle aspecten’ van de verdwijning van Khashoggi gaan onderzoeken.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch