Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Amerikaanse predikant na twee jaar vrij

12 okt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Amerikaanse predikant Andrew Brunson (50), die ruim twee jaar in Turkije gevangen zat, is vrij om terug te keren naar huis. Dat blijkt uit het vonnis van de rechter in Izmir. Hij veroordeelde hem tot iets meer dan 3 jaar, maar omdat hij twee derde daarvan al in voorarrest heeft doorgebracht, wordt de rest hem kwijtgescholden.

Tegen hem was een gevangenisstraf van 35 jaar geëist op beschuldiging van betrokkenheid bij terrorisme en spionage. Volgens verklaringen van geheime getuigen zou hij betrokken zijn geweest bij de verijdelde militaire staatsgreep in de zomer van 2016. Ze beschuldigden hem ook van banden met Koerdische terroristen.

Om onverklaarbare redenen trokken de drie getuigen vandaag hun belastende verklaringen in. Hun dramatische ommezwaai volgt op berichten eerder deze week dat er een akkoord zou zijn bereikt tussen Turkse en Amerikaanse autoriteiten over de vrijlating van de evangelische predikant.

Ondanks dat president Erdoğan herhaaldelijk benadrukte dat Turkije een rechtsstaat is en dat de ‘onafhankelijke rechterlijke macht’ over het lot van Brunson zou beslissen, zijn het uiteindelijk de politici en de economie van Turkije die de doorslag hebben gegeven. Niet de rechter.

De Turkse lira kelderde in augustus in waarde na economische strafmaatregelen die president Trump afkondigde, omdat Turkije de Amerikaanse predikant niet vrijliet.
De politie arresteerde de Amerikaanse dominee in oktober 2016 gearresteerd tijdens massale zuiveringsgolf na de mislukte coup. In die tijd werden ook meer dan 100.000 Turkse militairen, politiemensen, onderwijskrachten, academici, dissidenten en journalisten gearresteerd en ontslagen.

Erdoğan stelde in september 2017 voor Brunson vrij te laten in ruil voor de Turkse moslimprediker Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten woont en er door de Turkse autoriteiten van wordt beschuldigd het meesterbrein te zijn achter de staatsgreeppoging tegen president Erdoğan. Ankara behandelde Brunson als een gijzelaar en als een troefkaart in onderhandelingen om concessies los te krijgen. Niet alleen wat betreft Gülen, maar ook over Mehmet Hakan Atilla, de voormalige manager van de Turkse Halkbank die in mei in New York werd veroordeeld tot 32 manden wegens het ondermijnen van Amerikaanse sancties tegen Iran.

In plaats van concessies kreeg de Turkse regering strafmaatregelen, die leidden tot een valutacrisis en een verdere verzwakking van de Turkse economie. Daarop besloot Erdoğan eieren voor zijn geld te kiezen en een deal te sluiten over Brunson.

Wat de Amerikanen in ruil voor de vrijlating van Brunson zullen doen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar eerder deze zomer werd al overeengekomen dat Atilla wordt teruggestuurd naar Turkije om daar de rest van zijn straf uit te zitten. Verder zouden de Amerikanen hebben beloofd dat de straf voor de Halkbank transparant zal zijn in de zin dat Turkije vooraf te horen krijgt om welke geldboete het zal gaan.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch