Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije toont beelden van Saoedisch moordteam

11 okt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Een krant in Turkije heeft de identiteit bekendgemaakt van de vijftien Saoedische mannen die als vermeend doodseskader betrokken zouden zijn geweest bij de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi (59).

Het gaat om officieren van de commandotroepen, agenten van de geheime dienst, militairen, en het hoofd van het forensisch departement van het ministerie voor Veiligheid. Foto’s en persoonsgegevens van het team zijn door de autoriteiten gelekt naar de krant Sabah, die vaak optreedt als spreekbuis van de regering van president Erdoğan.

Een hoge functionaris bij de Turkse recherche die op de hoogte is van het strafrechtelijk onderzoek zei tegen de New York Times dat het speciaal ingevlogen ‘hit team’ vorige week dinsdag een snelle en complexe operatie uitvoerde om de kritische journalist kort na zijn aankomst op het consulaat om het leven te brengen. Zijn lichaam werd daarna in stukken gesneden met een beenderzaag die ze speciaal voor dat doel hadden meegebracht. “Het leek wel op een scenario uit de film Pulp Fiction”, zei de politieman.

Volgens de Turkse recherche droeg Khashoggi zijn zwarte Apple Watch, die onder meer informatie bevat over locatie en hartslag. De telefoon was verbonden met een van de mobiele telefoons die hij achterliet bij zijn verloofde. De journalist zou zijn overleden aan een overdosis medicijnen, zo vertelde een Saoedische bron aan de Britse geheime dienst.

Ook zijn voor het eerst door Turkse media videobeelden gepubliceerd van de veiligheidscamera’s rondom het Saoedische consulaat, van de twee Saoedische particuliere Gulfstream jets die eigendom van de Saoedische regering zijn en waarmee de verdachten naar de luchthaven Atatürk kwamen, en van enkele van de vijftien Saoediërs in hotels in Istanboel.

Hatice Cengiz, de Turkse verloofde van Jamal Khashoggi, is diverse keren door de politie verhoord. Rechercheurs hebben kledingstukken en andere spullen van hem meegenomen voor DNA-monsters.
Hatice heeft in de Washington Post, waarvoor Khashoggi schreef, een noodkreet gepubliceerd. Ze deelt details over haar relatie, over de trouwplannen die ze maakten, en dat Jamal niet bang was toen hij het consulaat binnenging ‘omdat er tegen hem geen arrestatiebevel was in zijn vaderland’ en hij bij zijn eerste bezoek vriendelijk en hartelijk was onthaald.

“Ik smeek president Trump en first lady Melania Trump om licht te werpen op de verdwijning van Jamal. Ook bij Saoedi-Arabië dring ik er op aan, met name koning Salman en kroonprins Mohammed bin Salman, om de videobeelden van het consulaat vrij te geven.”
Ze schrijft dat haar hoop met het verstrijken van de tijd steeds verder verdwijnt. Ze bidt elke dag voor zijn veilige terugkeer. Maar ze schrijft ook: “Ik weet niet hoe ik kan blijven leven als hij in Turkije is ontvoerd of vermoord.”

De langzame, maar gestage stroom van informatie uit Turkije met betrekking tot de verdwijningszaak is onder meer bedoeld om de druk op president Trump te vergroten om zich achter Ankara te scharen. Erdoğan heeft bijna geen bondgenoten in het Midden-Oosten, en hij wil er eerst zeker van zijn dat Trump hem in deze kwestie steunt voor hij de confrontatie aangaat met het Saoedische koningshuis.

Ondanks alle uitgelekte informatie door de Turkse politie, hebben de Turkse autoriteiten geen bewijs openbaar gemaakt dat de journalist is vermoord. Ook Saoedi-Arabië blijft in gebreke wat betreft het staven van zijn bewering dat Khashoggi geen haar is gekrenkt.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch