Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Saoediërs hebben journalist vermoord’

8 okt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkse autoriteiten beweren dat Saoedi-Arabië, een kritische journalist heeft omgebracht in het Saoedische consulaat in Istanboel. Jamal Khashoggi ging erheen om zijn huwelijk te regelen. Na elf uur wachten sloeg zijn verloofde alarm.

Turkije belooft te bewijzen dat het stoffelijk overschot van Khashoggi (59) uit het gebouw is gesmokkeld en op een nog onbekende plaats is achtergelaten.

Politiemensen hebben tegen het staatspersbureau Anadolu gezegd dat vorige week dinsdag, op dezelfde dag dat Khashoggi het consulaat bezocht en spoorloos verdween, een groep van vijftien Saoediërs het consulaat in Istanboel bezocht. Het zou om een doodseskader zijn gegaan dat ‘speciaal voor de moord’ was ingevlogen. Kort daarna hebben ze Istanboel weer verlaten.

Zaterdagavond lieten Turkse autoriteiten uitlekken dat er een strafrechtelijk onderzoek gaande was naar de dood van Khashoggi. Hij zou om het leven zijn gebracht toen hij volgens een vooraf gemaakte afspraak op het Saoedische consulaat verscheen om documenten op te halen voor het aanstaande huwelijk met zijn Turkse verloofde, Hatice Cengiz. Die stond buiten elf uur op hem te wachten. Dat hebben twee betrouwbare bronnen bij het onderzoek naar de verdwijning van de journalist gezegd tegen het persbureau Reuters.

“We geloven dat de moord met voorbedachten rade is gepleegd en het lijk vervolgens uit het consulaat is weggebracht”, aldus een van de zegslieden.
President Erdogan heeft gezegd dat hij de ontwikkelingen op de voet volgt.

Turan Kişlakci, van de Turks-Arabische media vereniging, zei tegen de BBC dat Khashoggi op gruwelijke wijze werd gemarteld voordat hij definitief het zwijgen werd opgelegd. “We hebben het over Daesh (Arabisch voor ISIL)”, zei hij. “Dit is echt hun de mentaliteit”.

Het Saoedische consulaat in Istanboel spreekt de Turkse beschuldigingen in alle toonaarden tegen. De bewering dat Khashoggi in het consulaat is vermoord, wordt verontwaardigd als ‘ongegrond’ van de hand gedaan. In de verklaring wordt onderstreept dat Saoedi-Arabië het grootste belang hecht aan het beschermen van de veiligheid van zijn burgers.

Als het ter dood brengen van de journalist door de Turkse autoriteiten wordt bevestigd en onderbouwd met bewijs, dan zal dat leiden tot een ongekend internationaal schandaal voor de Saoedische koninklijke familie en kroonprins Mohammed bin Salman, de sterke man van het regime.
Vrijdag nog zei Bin Salman tegen Reuters dat de Turkse politie het Saoedische consulaat mocht bezoeken om te zien of Khashoggi zich daar nog bevond. “Ze kunnen doen wat ze willen”, zei hij.

De Saoedische autoriteiten blijven beweren dat de journalist kort na zijn bezoek weer was vertrokken. Dat wordt door zijn verloofde tegengesproken. Saoedische diplomaten hebben tot nu toe nagelaten met bewijzen te komen voor het vertrek van de journalist uit het consulaat.
Khashoggi is een van de bekendste Saoedische journalisten. Hij heeft 1,68 miljoen volgers op Twitter en is vooral kritisch over het beleid van kroonprins Mohammed bin Salman. Diens hervormingen in het oerconservatieve islamitische koninkrijk worden in westerse hoofdsteden geprezen.

In opdracht van Salman zijn echter ook honderden Saoediërs gearresteerd en achter tralies gezet wegens ‘corruptie’ en op beschuldiging van het overtreden van de anti-terrorisme wetgeving. Velen zijn van hun vrijheid beroofd omdat zij de ‘nationale veiligheid’ in gevaar zouden brengen. Onder de slachtoffers van de arrestatiegolven bevinden zich bekende ondernemers, religieuze leiders, intellectuelen, en vrouwelijke activisten die opkomen voor meer rechten.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch