Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Blok strijkt in Turkije eerste plooien glad

4 okt
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Ankara – Na ruim een jaar van diplomatieke spanningen hebben Nederland en Turkije de eerste stappen gezet om hun stormachtige relatie in rustiger vaarwater te leiden.

De kou is uit de lucht. De verzoenende toon die vanuit Ankara klinkt, heeft daartoe veel bijgedragen. De Turkse minister Mevlüt Çavuşoğlu (Buitenlandse Zaken) zal begin volgend jaar zelfs een bezoek aan Nederland brengen.

Minister Blok arriveerde gistermiddag in Ankara voor een bliksembezoek van 24 uur op uitnodiging van zijn Turkse ambtgenoot Çavuşoğlu.

De lichaamstaal en de uitspraken van beide politici maakten duidelijk dat ze het roerige verleden achter zich willen laten om een nieuwe start te maken.

Blok had het over ‘een positieve dag’ en een ‘hartelijke ontmoeting’ met de Turkse minister. De relatie ‘die op een laag pitje was gezet, is hersteld’. Hij sprak over het feit dat het aantal Nederlandse toeristen naar Turkije weer toeneemt en dat Ankara ‘een positieve rol speelt in de Syrische provincie Idlib’.

Hij prees zijn ambtgenoot voor de opvang van 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen en het bereiken van een akkoord met Rusland om in de noordwestelijke Syrische provincie een gedemilitariseerde zone in te richten. Daarmee wordt een verergering van de humanitaire crisis in Syrië voorkomen, zei Blok.

De relatie is terug op vriendschappelijk niveau, aldus de minister. En vrienden moeten elkaar de waarheid kunnen zeggen. Daarom ook had hij de zorgen van het kabinet over de rechtsstaat en de mensenrechten bij zijn Turkse ambtgenoot aangekaart.

Excuses heeft Turkije niet gemaakt en Nederland evenmin over het diplomatieke conflict vorig jaar maart in Rotterdam, toen een Turkse minister het land werd uitgezet. “We hebben besloten niet te blijven terugkijken, maar vooruit te kijken”, aldus minister Blok.

Opvallend was dat Çavuşoğlu ontkende dat hij of president Erdogan het kabinet heeft beschuldigd ‘restanten van de nazi’s’ te zijn. Çavuşoğlu drong er in die dagen bij de EU op aan ‘de fascistische handelingen van Nederland’ te veroordelen. Ook noemde hij Nederland ‘de hoofdstad van het fascisme’.
“Wat er toen is gebeurd, was onaanvaardbaar”, zei de Turkse minister met klem. “Die dagen hebben we achter ons gelaten en we kijken nu vooruit”, zo onderstreepte hij.

Blok kaartte ook het lot aan van ruim 15 Turkse Nederlanders die vaak al sinds de mislukte coup in juli 2016 vastzitten. Enkelen van hen achter tralies. Anderen hebben om onduidelijke redenen een uitreisverbod.
De VVD-minister drong er bij Çavuşoğlu op aan hen allen een ‘eerlijke rechtsgang’ te geven en hun zaken ‘snel en correct’ af te handelen. Nederlandse diplomaten zullen er op toezien of dat ook gebeurt. Çavuşoğlu had de minister beloofd er aandacht aan te zullen schenken.

Blok hamerde er op dat beide landen veel gemeenschappelijke belangen hebben. Door samenwerking met Ankara is de vluchtelingenstroom richting Europa beheersbaar geworden. En politie en justitie in Nederland hebben Turkije nodig in de strijd tegen het terrorisme. Onder meer door informatie te delen over jihadisten die op de terugweg zijn naar Europa.

Het charmeoffensief van de Turken richting Duitsland en Nederland wordt gevoed door de crisis in de relatie met de Amerikaanse president Trump en het zwaar weer waarin de Turkse economie verkeert. Ankara probeert het hoofd boven water te houden te midden van de zwakke Turkse lira, die dit jaar al een derde van zijn waarde verloor, en een galopperende inflatie die is opgelopen tot 24,5 procent.

Het kleine Nederland is voor het grote Turkije een partner van belang. In Nederland gevestigde bedrijven zijn al vele jaren de belangrijkste buitenlandse investeerders in het land aan de Bosporus. Vorig jaar met 1,8 miljard dollar.
“De Turken hebben ons harder nodig dan wij hen”, zo verluidt in diplomatieke kringen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch