Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘De gevangenis doet me niets’

26 sep
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto’s © Slawomira Kozieniec

Hij mag van de autoriteiten Turkije niet uit, maar hij neemt geen blad voor de mond. Dordtenaar Deniz Osmanogullari: “Ik kies ervoor om sterk te zijn”.

Deniz Osmanogullari (24) uit Dordrecht ziet er met zijn lengte en trainingsjasje uit als een basketballer die geniet van een vrije middag. “Actief in sport ben ik niet”, zegt hij lachend. “En dit jasje kreeg ik van een celgenoot in de gevangenis”.

De Turkse Nederlander kreeg vorige week, na twaalf dagen in drie verschillende cellen, een uitreisverbod. Elke week moet hij zich bij de politie melden in afwachting van zijn strafproces.
“Zo erg is het niet hoor”, zegt hij. “Verdrietig word ik er niet van. Buiten dat rechtszaakgedoe vind ik het wel leuk hier. Ik zit niet elke dag te denken: ‘Wanneer kan ik terug naar Nederland’. Ik heb het naar mijn zin en probeer er gewoon het beste van te maken”.
Hij denkt er over om in Turkije te gaan wonen en werken of te gaan studeren als dit allemaal achter de rug is.

Deniz noemt zichzelf ‘mentaal sterk’. “Ik ben niet bang. Ze kunnen me weer opsluiten in de gevangenis. Dat doet me helemaal niks”.

Deniz had in Nederland ook al de reputatie van een gepassioneerde politieke activist die anderen graag helpt. Zo ging hij zonder twijfelen in op het verzoek van een linkse Turkse organisatie om te tolken op een symposium in Istanboel in het weekend van 8 september.

Woensdagavond 5 september rond 8 uur arriveert Deniz op Atatürk airport. Daar wacht hem een onaangename verrassing; de politie neemt hem mee. Waarom? “Omdat ik word verdacht van het via sociale media maken van propaganda voor een gewapende terroristische organisatie. Die nacht moest ik doorbrengen in een politiecel op de luchthaven”.

Op de tweede dag achter tralies verblijft Deniz in de Bakirköy gevangenis. Via videoconferentie heeft hij contact met zijn advocaat en de onderzoeksrechter in de stad Izmir, waar hij vaak komt, omdat zijn familie daar vandaan komt.

“Het bleek dat ze al in 2016 een onderzoek naar mij waren begonnen. Ze lieten me screen shots zien van een Twitter account en een Facebookpagina met posts die betrekking hadden op de organisatie DHKP-C, die in Turkije op de lijst staat van terroristische organisaties. Die social media accounts waren helemaal niet van mij. Ik heb dus alles ontkend. De aanklager eiste voorarrest en een celstraf van 1,5 tot 4,5 jaar”.

’s Avonds belandt hij in de beruchte Metris gevangenis. “Daar zijn veel politieke gevangenen gemarteld en hongerstakingen geweest. Ik ontmoette er politieke gevangenen die beschuldigd worden van lidmaatschap van de DHKP-C. We raakten meteen bevriend. Van hen kreeg ik cakejes, sigaretten en een roman over partizanen in Bulgarije tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die kon ik helaas niet uitlezen voor ik werd overgeplaatst naar de Silivri-gevangenis buiten Istanboel”.
Daar zitten ook veel journalisten, schrijvers, academici en anderen die bij de massasale arrestatiegolven na de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016 werden opgesloten.
Deniz komt terecht in celblok 6. Vies en overbevolkt.

“Ik deelde een cel die bestemd was voor drie personen met zeven anderen. Vanuit de cel boven ons lekte de riolering. Urine droop constant onze ruimte binnen. Ik lag op een matras op de grond. Ondanks onze verzoeken werd het lek niet gerepareerd. Het zat er vol kakkerlakken. Niets ging er volgens de regels. De bewakers doen gewoon waar ze zin in hebben. Een van mijn celgenoten had suikerziekte. Al vijf maanden vraagt hij tevergeefs om een arts te zien. Samen met andere linkse politieke gevangenen die in voorarrest zitten deed ik mee met wat zij het ‘algemeen verzet’ noemen om onze rechten af te dwingen. Op bepaalde uren slaan we dan met stokjes op de deuren, wat enorm veel lawaai maakt in heel de gevangenis. Ook roepen we dan slogans tegen het fascisme en voor onze rechten. Ik deed daaraan mee met een andere jongen in een cel tegenover mij”.

Deniz straalt uit dat hij voor niets of niemand bang is. “Of je leeft in angst en laat je onderdrukken door de fascisten, of je bent sterk. Ik kies ervoor om sterk te zijn”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch