Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Leersums bloemistenpaar wordt verdacht van diefstal portemonnee in Turkije

25 sep
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Een Leersumse echtpaar dat eind juli in Turkije werd gearresteerd en ruim een maand in de gevangenis zat, wordt verdacht van diefstal van een portemonnee van een Israëlische toerist. Het proces tegen de twee is op 6 november in Istanbul. Het stel, dat in Leersum een bloemenwinkel heeft, zegt echter nog steeds niet te weten waarom ze zijn opgepakt. ,,Het is een groot misverstand.’’

Ivar Penris en Marc Guillet

Uit het onderzoeksdossier blijkt dat het echtpaar (59 en 62) de diefstal bekend heeft en ook spijt heeft betuigd. Nu ze terug zijn in Nederland, blijven ze volhouden dat ze niet weten waarom ze zijn opgepakt. ,,We herkennen ons niet in dat verhaal. We willen er verder ook niet meer aan herinnerd worden. Het was de zwartste periode uit ons leven”, zegt de man van het echtpaar.

Uit het dossier dat een advocaat op verzoek van het AD Utrechts Nieuwsblad heeft ingezien, blijkt de diefstal op camerabeelden te zijn vastgelegd. Een Israëlische toerist vergat op het vliegveld Sabiha Gökçen in Istanboel zijn portemonnee, nadat hij had afgerekend in een taxfree-winkel. De Israëliër ging terug naar de kassa, maar zijn portemonnee was weg.

Camerabeelden

Het winkelpersoneel bekeek daarop de beelden van de bewakingscamera’s. Daarop was volgens het dossier te zien dat het Leersumse stel achter de man stond. De vrouw pakte de achtergelaten portemonnee, gaf die aan haar man, waarna het stel wegliep.

De gewaarschuwde luchthavenpolitie arresteerde vervolgens de vrouw in de wachtruimte voor de terugvlucht naar Nederland, de man werd op het toilet opgepakt. Het stel zou bekend hebben, betuigde spijt en heeft de portemonnee aan de eigenaar teruggegeven.

Cel

Het stel werd na de bekentenis in de cel gezet. Dat viel middenin de vakantieperiode in Turkije, waardoor ze ruim een maand in de cel zaten. Twee weken geleden werden ze weer vrijgelaten met de restrictie dat ze het land moesten verlaten en vijf jaar niet meer welkom zijn. Desondanks wordt er op 6 november een strafproces gehouden over de zaak. Op diefstal staat maximaal vijf jaar cel.

Het echtpaar maakte zelf begin augustus via een kennis op hun Facebook-pagina bekend dat hun bloemenzaak aan de rand van Leersum vanwege hun ‘verlengde’ vakantie langer dicht zou blijven. Kort daarna werd duidelijk dat ze in de cel zaten, maar het bleef lang onduidelijk wat ze op hun kerfstok hadden.

Nu ze niet terug kunnen naar Turkije, kunnen ze ook de schoonouders van hun zoon niet meer bezoeken. De ouders van hun schoondochter wonen in Izmit, zo’n honderd kilometer ten noorden van Istanbul. Daar verbleef het stel afgelopen zomer ook meerdere dagen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch