Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Dordtse Ekrem Deniz mag Turkije voorlopig niet verlaten

21 sep
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De in Istanboel gearresteerde Dordtenaar Ekrem Deniz Osmanogullari zit niet meer in de cel, maar hij mag het land ook niet verlaten. Bovendien moet hij zich wekelijks melden bij de politie in afwachting van zijn proces. Dat heeft zijn advocaat bevestigd.

Karlijn Goorts & Marc Guillet

Maandag werd bekend dat Osmanogullari de gevangenis mocht verlaten, tot nog toe was niet bekend welke voorwaarden hem werden opgelegd. De officier van justitie is nog bezig met het opstellen van de aanklacht. Zodra deze is opgesteld, zal duidelijk worden waarvan Osmanogullari officieel wordt beschuldigd en wat de strafeis van de openbare aanklager is.

Uitlatingen

Vooralsnog lijkt het te gaan om de uitlatingen van de Dordtenaar op social media die kunnen worden gezien als ‘propaganda maken voor een gewapende terroristische organisatie’ en het ‘beledigen van president Erdogan’.

Osmanogullari werd vorige week overgeplaatst naar een cel met andere verdachten in het overbevolkte Silivri-gevangeniscomplex, een van de zwaarst beveiligde detentiecentra van Europa voor onder meer terroristen en politieke gevangenen.

Ouders

De ouders van Deniz zijn blij dat hun zoon ‘op vrije voeten’ is. Eerder liet vader Ali al weten dat hij al een voorgevoel had: ,,Mijn vrouw was een beetje verdrietig, maar ik zei haar: ‘Maak je geen zorgen, hij komt deze week nog vrij. Dat voel ik.’ En toen werden we die avond gebeld dat hij vrij kwam.’’

De twee hebben door het nieuws goede hoop op een positieve afloop. ,,We moeten wachten tot de zitting, maar daarna komt hij heel snel weer naar Nederland, dat weet ik zeker’’, aldus Deniz’ vader Ali Osmanogullari.

Symposium

Osmanogullari, eigenaar van het restaurant Smyrna Tandoor op de Voorstraat in Dordrecht, reisde een paar weken geleden af naar Istanboel om op te treden als vertaler bij het linkse Eyup Bas-symposium. Hij heeft het symposium nooit weten te bereiken, want hij werd meteen opgepakt bij aankomst op het Atatürk-vliegveld.

Hoewel het evenement een vergunning kreeg van de overheid, zijn de organisatoren fel gekant tegen de regering van president Erdogan. Het Anti-Imperialisme Front, dat het symposium organiseert, is in de ogen van de overheid gelieerd aan het revolutionair volksbevrijdingsleger DHKP/C. Die extreemlinkse groep staat op de zwarte lijst van terroristische organisaties en stelt zich op als een van de grootste vijanden van de huidige regering.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch