Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Apeldoornse IS-bruid Xaviera S. blijft in Turkse gevangenis

13 sep
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

IS-bruid Xaviera S. uit Apeldoorn moet nog zeker tot 6 november in Turkije achter tralies blijven. Dat heeft de rechtbank in de oostelijke Turkse stad Sanliurfa vandaag besloten.

Verwacht was dat de meervoudige kamer vandaag de vonnissen bekend zou maken voor de 24-jarige moslima S., haar echtgenoot, de uit Eindhoven afkomstige Mokhtar M. (36), en de Syriër Abdullah B. bij wie ze in Sanliurfa tijdelijk onderdak zouden krijgen.

Maar aangezien er een nieuwe officier van justitie op hun zaak was gezet en de hoofdrechter niet kwam opdagen, werd alles op de lange baan geschoven.

Terwijl beide mannelijke verdachten in het beklaagdenbankje zaten, omringd door vijf leden van de militaire politie, was Xaviera via een videoverbinding ‘aanwezig’ vanuit de gevangenis in de stad Gaziantep, 150 km verder.

Zittend in een kleine kale ruimte, gekleed in een zwart conservatief-islamitisch Arabisch gewaad dat alleen haar gezicht openliet, keek Xaviera naar wat zich in de rechtbank afspeelde.

Terroristisch

De officiële aanklacht tegen de Apeldoornse en haar man luidt ‘lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie’. Daarop staat in Turkije een maximale straf van 15 jaar cel. Xaviera is de eerste Nederlandse IS-aanhangster die in Turkije wegens die beschuldiging wordt aangeklaagd. De politie arresteerde het stel op 5 januari nadat ze illegaal de Syrische grens met Turkije waren overgestoken. Via Turkije hoopten ze terug naar Nederland te reizen.

Tijdens de vorige zitting, begin juli, ontkende Xaviera iedere betrokkenheid bij de terreurgroep Islamitische Staat.

In haar optiek heeft ze niets strafbaars gedaan. Ze maakte volgens haar zeggen geen deel uit van IS. Ze zei niet te hebben deelgenomen aan IS-activiteiten. In Syrisch IS-gebied had ze in een huis met andere vrouwen louter kinderen geholpen en huishoudelijk werk gedaan.

Tolk

Xaviera, die alleen maar Nederlands spreekt, zei via een Turks-Nederlandse tolk tegen de vrouwelijke voorzitter van de meervoudige kamer dat ze alle vragen bij de eerdere zitting naar waarheid had beantwoord.

Maar het was voor haar een tegenvaller dat ze vandaag niet de kans kreeg om zichzelf te verdedigen tegen de beschuldigingen, zoals de rechter haar in de vorige zitting had beloofd.

Spijt

Alleen haar man Mokhtar M. kreeg uitgebreid het woord in de zitting, die amper een half uur duurde. Hij probeerde een goede indruk te maken op de rechters door te zeggen dat hij spijt had van zijn tijd bij IS. Hij prees Turkije en zei dat hij in mei 2010 solidair was geweest met de Turkse actiegroep die had geprobeerd met een schip vol hulpgoederen voor Palestijnen de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch