Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Opluchting na bezoek advocaat: gearresteerde Deniz is gezond

12 sep
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De gearresteerde Ekrem Deniz Osmanogullari uit Dordrecht is gezond en maakt het goed in de Turkse gevangenis Silivri. Dat heeft zijn advocaat laten weten aan zijn ouders en vrienden na een kort bezoek aan Deniz in de grootste en één van de zwaarst bewaakte gevangenissen van Europa. Ook ‘smokkelde’ Deniz een bericht naar buiten.

Niels Dekker & Marc Guillet

De moeder van Deniz is enorm blij dat ze een teken van leven heeft gehad van haar zoon. ,,Ik ben zeker opgelucht. Ik weet nu tenminste waar hij zit. We waren hem vier dagen kwijt, nadat hij was gearresteerd’’, vertelt moeder Sezer.

Voordat de advocaat haar zoon eergisteravond om negen uur lokale tijd in levende lijve te spreken kreeg, had Sezer naar eigen zeggen al bericht gehad dat hij het goed maakte. ,,Een celgenoot van Deniz mocht bellen met zijn vrouw. Deniz heeft hem toen gevraagd om via zijn vrouw aan mij te laten weten dat hij daar ook zat en gezond was. Die vrouw heeft mij uiteindelijk een bericht gestuurd via Facebook’’, vertelt ze.

Afleiding

Sezer is net even uit de keuken gestapt van restaurant Smyrna Tandoor, waarvan Deniz eigenaar is. Ondanks de gevangenschap van haar zoon draait de zaak door. ,,Dat geeft me ook afleiding’’, vertelt ze.

Vooralsnog moeten Sezer en haar man Ali maar afwachten wat er gebeurt met Deniz, die woensdag werd opgepakt kort nadat hij op het Atatürk-vliegveld in Istanboel was geland. Hij zou afreizen naar het Eyüp Bas-symposium in de stad om daar afgelopen weekeinde op te treden als vertaler.
Hoewel dit evenement van de overheid een vergunning heeft gekregen, zijn de organisatoren geen favorieten van de regering Erdogan.
Het Anti-Imperialisme Front is in de ogen van de overheid immers gelieerd aan het revolutionair volksbevrijdingsleger DHKP/C. Die extreemlinkse groep staat op de zwarte lijst van terroristische organisaties en stelt zich op als één van de grootste vijanden van de huidige regering.

Leden van DHKP/C zouden eind 2017 – anderhalf jaar na de mislukte staatsgreep in Turkije – plannen hebben gehad om een aanslag te plegen op Erdogan tijdens zijn bezoek aan Griekenland. Negen militanten, onder wie twee Turkse Nederlanders, werden opgepakt door de geheime dienst van Griekenland.

Juist door het Eyüp Bas-symposium doorgang te laten vinden, zouden geheime diensten daar dankbaar gebruik van kunnen maken, zo denken critici. Agenten zouden iedere bezoeker of sympathisant kunnen observeren, registreren en volgen.

Nachtmerrie

Door zijn medewerking aan dit symposium zal Deniz door de Turkse autoriteiten op z’n minst al worden gezien als sympathisant van DHKP/C. Maar zijn moeder Sezer benadrukt wederom dat Deniz niets te maken heeft met zulke groeperingen. ,,Hij is nergens lid van. Deniz komt alleen op voor de mensenrechten.’’

Om die reden verklaart ze ook zijn eerdere deelname aan de demonstratie in Den Haag na de dood van Arubaan Mitch Henriquez. Die kwam om het leven na geweld door agenten. De demonstratie liep uit de hand en Deniz was één van de arrestanten. ,,Hij kan niet tegen onrecht’’, vertelt Sezer over die gebeurtenis, die afgelopen dagen boven water kwam drijven door alle publiciteit. ,,Dat heeft toch helemaal niets te maken met deze zaak?’’

Ze kijkt naar haar telefoon. Daarop prijkt het laatste teken van leven dat ze direct van Deniz kreeg, vandaag precies een week geleden. ,,Hij stuurde me deze foto en het bericht dat hij op het politiebureau zat, nadat ik hem had ge-sms’t of hij veilig was geland. Een paar vragen beantwoorden, zei hij. Daarna hoorden we niets meer.’’
Ze hoopt nu dat de nachtmerrie snel is afgelopen. ,,Dat mensen hier weer door hem worden geholpen.’’

Vrijdag gaat zijn advocaat weer op bezoek.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch