Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse rechtbank laat Amerikaanse predikant Brunson niet vrij

17 aug
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Amerikaanse dominee Andrew Brunson, het middelpunt van het conflict tussen Turkije en de Verenigde Staten, wordt niet vrijgelaten. Dat heeft een rechtbank in de stad Izmir bepaald. De prediker staat onder huisarrest en had voor de tweede keer een verzoek tot vrijlating ingediend.

Brunson wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte coup in Turkije in 2016 om de regering omver te werpen. Hij wordt ook beschuldigd van lidmaatschap van de Gülen-beweging, die door de Turkse regering van president Erdogan is gebrandmerkt als een illegale gewapende terroristische organisatie.

Daarnaast zou hij hebben gespioneerd en hebben samengewerkt met de buiten de wet gestelde Koerdische partij PKK. De Amerikaanse prediker werd kort na de verijdelde militaire staatsgreep gearresteerd en achter tralies gezet in een cel

1) Wat betekent dit voor het conflict met de Verenigde Staten?

Escalatie in plaats van diplomatie. Dat is wat dit betekent. Ook dat de standpunten zich aan beide kanten verharden. ‘Onvoorwaardelijke vrijlating’, zegt Trump over Brunson, die hij een gijzelaar en een groot patriot noemt. Erdogan veroordeelt de economische sancties wegens het niet vrijlaten van de prediker als ‘chantage’, een ‘economische oorlog’ en een ‘economische coup’.

2) De Lira leek gisteren te stabiliseren, maar nu er geen uitzicht is op een diplomatieke oplossing daalt de Turkse munt weer. Wat kan de Turkse regering nog doen?

Het Turkse ministerie van Financiën heeft de teugels strakker aangehaald voor banken om te handelen in dollars en euro’s. De centrale bank heeft miljarden lira’s, dollars en goud in de markt gepompt. En de minister van Financiën, die tevens de schoonzoon is van Erdogan, heeft gisteren met honderden investeerders gesproken om hen gerust te stellen. Dat heeft op de korte termijn geholpen.
Het eind van de waardedaling van de Turkse lira is nog niet in zicht, want Erdogan is tegen het verhogen van de rente, en structurele hervormingen die nodig zijn voor een duurzame groei laten ook op zich wachten.

3) Er lijkt geen enkele beweging meer in de zaak tussen Turkije en Amerika te zitten. Wat is de verwachting dat Erdogan gaat doen?

Erdogan zal het hard blijven spelen. Hij zal zijn militante, nationalistische retoriek zeker niet matigen.
Dat bevestigt en verhoogt in Turkije zijn status als de sterke leider die van niemand bang is en zich niet op de knieën laat dwingen door de chantage van het machtige Amerika. Natuurlijk wordt er ondertussen al maanden achter de schermen naar een diplomatiek compromis gezocht dat ruimte laat voor Trump en Erdogan om de overwinning te claimen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch