Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Levenslang voor coup waar hij niets van wist’

18 jul
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto © Marc Guillet

Het is inmiddels twee jaar geleden dat Turkije werd opgeschrikt door een bloedige militaire staatsgreep. Tijdens het verzet verloren zo’n 250 burgers en militairen het leven. Rechters veroordeelden al 1.624 verdachten tot levenslang.

Net als elke week zou Özlem deze middag met haar ouders naar de extra beveiligde Silivri gevangenis gaan om haar broer Ahmet (21) te bezoeken. “Dan mogen we met hem praten. Hooguit 40 minuten. Geen face-to-face gesprek, maar via een telefoon met een glaswand tussen ons in.”

Vandaag laat ze voor het eerst in twee jaar verstek gaan. Waarom? “Ik vind het belangrijker om zijn verhaal te vertellen. De meeste Turkse media negeren dat mijn broer en talloze andere militaire studenten als ‘terroristen’ achter tralies zitten zonder enig bewijs dat ze iets te maken hadden met de mislukte coup”.

Ahmet is de jongste in zijn overbevolkte cel. “Hij is oké”, zegt Özlem met een zucht. “Dagelijks doet hij oefeningen om fit te blijven en hij studeert Spaans. Psychologisch is hij sterker dan ik en mijn ouders. Een ijzeren discipline en de spirit van een soldaat. Niet kapot te krijgen”.

Volgens de 700 pagina’s tellende aanklacht tegen Ahmet en 115 andere studenten van de luchtmachtacademie hadden de studenten mobieltjes en wisten ze daarom dat er een coup gaande was. Verder gaven ze geen gehoor aan bevelen van burgers om zich over te geven, en deden ze dat pas toen bleek dat de staatsgreep was verijdeld. Daarom veroordeelde de rechtbank alle 116 cadetten, onder wie drie vrouwen, tot levenslang wegens hun aandeel in ‘een poging om de constitutionele orde met geweld omver te werpen’.

De zus van Ahmet, advocaten en de families van de cadetten zijn verontwaardigd over wat zij zien als een rechterlijke dwaling.

Ahmet, eerstejaars student aan de luchtmachtacademie, verbleef op die vrijdag 15 juli 2016 met 600 andere cadetten in een militair trainingskamp in Yalova, net buiten Istanbul.

“Tegen middernacht alarmeerde de commandant de studenten dat er een terroristische actie bezig was en dat ze voor hun veiligheid met bussen moesten worden geëvacueerd”, vertelt Özlem. “Boze burgers die zich verzetten tegen de staatsgreep blokkeerden doorgaande wegen en hielden de bussen rond half twee ’s nachts tegen aan de rand van Istanboel. ‘Er is een coup gaande, weten jullie dat niet?’ riepen ze de studenten toe.”

Haar broer en de overige studenten wisten van niets. Hun mobieltjes hadden ze aan het begin van het trainingskamp moeten inleveren. Radio of tv was er voor hen ook niet bij.

De burgers probeerden de gewapende studenten en hun commandanten met geweld de bussen uit te trekken. In het donker en de chaos klonken er uit diverse richtingen schoten. Vier burgers zakten dodelijk getroffen ineen.

“Wie er voor de doden verantwoordelijk was, is onduidelijk gebleven”, zegt advocaat Meliha Mutlu. “We hebben de ballistische rapporten niet mogen inzien. Slechts tien studenten hebben hun vuurwapens gebruikt. Ze schoten alleen in de lucht, uit zelfverdediging. Een kapitein schoot twee of drie burgers neer.”

Toen de rust enigszins was weergekeerd, begonnen steeds meer burgers in te zien dat de studenten niets met de staatsgreep te maken hadden. Tot ze om 7 uur ’s ochtends door drie politieagenten werden afgevoerd, zaten de studenten allemaal op straat, nerveus, bang. Sommigen huilden. Ze kregen water en sigaretten van burgers die hen op hun gemak probeerden te stellen.

Özlem laat videobeelden van later die nacht zien van de verbroedering tussen studenten en burgers. Ze krijgen Turkse vlaggen om de schouders. Ze prijzen de cadetten met de slogan die dienstplichtigen altijd te horen krijgen wanneer ze naar het leger gaan: “De grootste soldaat is onze soldaat”.

Ahmet en alle piloten in opleiding, die sinds de mislukte coup in Silivri in voorarrest zaten, gingen ervan uit dat ze zouden worden vrijgesproken. “De schok was dan ook groot toen de rechters alle 116 levenslang gaven”, zegt Özlem.

Voormalig beroepsofficier en militair analist Metin Gürcan typeert de vonnissen voor de jongeren als ‘buitensporig’. Maar de cadetten noch hun ouders lieten zich door de zwaarste straffen intimideren.

“De studenten zijn onschuldig”, schreeuwden de ouders de rechters toe. Massaal hieven de cadetten hun lijflied aan en zongen uit volle borst over de moed, het patriottisme en de kracht van de strijdkrachten.

Toen de voorzitter van de rechtbank vroeg of de verdachten nog gebruik wilden maken van het recht op het laatste woord zei een van de cadetten: “We willen Drogba en een rechtvaardige justitie terug in Turkije”.

De namen Özlem en Ahmet zijn gefingeerd

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch