Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Xaviera S. uit Apeldoorn ontkent bij Turkse rechter band met IS

2 jul
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Xaviera S. uit Apeldoorn toonde zich vandaag strijdvaardig toen ze voor het eerst in zes maanden voor drie Turkse rechters moest verschijnen. Ze ontkent iedere betrokkenheid bij de terreurgroep Islamitische Staat.

Marc Guillet

Sanliurfa

Toen de vrouwelijke voorzitter van de meervoudige kamer haar na drie uur meedeelde dat ze bestraft zou worden en aan Xaviera vroeg wat ze daarvan vond, zei ze kordaat ‘Daarmee ga ik niet akkoord’.
In haar optiek heeft ze niets strafbaars gedaan. Ze maakte volgens haar zeggen geen deel uit van de terreurgroep Islamitische Staat. Ze zei niet te hebben deelgenomen aan activiteiten van IS. Bovendien heeft ze geen wapentraining gehad. “Sommige andere vrouwen wel, heb ik gehoord”.

Kinderen helpen

Waarom ze dan naar IS-gebied in Syrië was gegaan, wilde de voorzitter van de rechtbank weten. “Voor mijn geloof. En om kinderen te helpen, want ik had in Nederland gezien dat hun situatie in Syrië heel slecht was. In Nederland heb ik de opleiding zorg en welzijn gedaan”.
De 24-jarige moslima stond gisteren in het enorme paleis van justitie in de oostelijke stad Sanliurfa terecht met haar echtgenoot, de uit Eindhoven afkomstige Mokhtar M. (36), en de Syriër Abdullah B. bij wie ze in Sanliurfa tijdelijk onderdak zouden krijgen.

Videobeeld

Xaviera, die sinds 5 januari achter de tralies zit, was niet lijfelijk aanwezig in de rechtszaal maar via videoconferentie vanuit de gevangenis in de stad Gaziantep, 150 km verder.
Ze zat in een kamertje, gekleed in een conservatief-islamitische Arabisch gewaad van lavendelpaars dat alleen haar gezicht openliet. De zitting stond voor 9.30 uur op de rol, maar begon pas tegen half twaalf. Nadat de problemen met de geluidsverbinding met Xaviera waren opgelost, vroeg haar echtgenoot Mokhtar M. via de microfoon: “Hoor je me”? “Ja”, zei Xaviera. “Alles goed”? “Ja”.
Toch begon de zitting niet. Na veel heen en weer gepraat, bleek dat er voor Xaviera geen tolk-vertaler Nederlands was. De zitting werd geschorst tot na de lunch. Bij de hervatting om 14.00 uur bleek een tolk gevonden, een Turks-Nederlandse die nu in Sanliurfa woont.

15 jaar cel

De officiële aanklacht tegen de Apeldoornse en haar man luidt ‘lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie’. Daarop staat in Turkije een maximale straf van 15 jaar cel. Xaviera is de eerste Nederlandse IS-aanhangster die in Turkije wegens die beschuldiging wordt aangeklaagd.
Mokhtar M. bekende een maand als IS-bewaker in Ramadi te hebben gewerkt en elementaire militaire training te hebben gehad met handgranaten en het hanteren van een kalasjnikov geweer. Hij zei dat hij IS begon te haten nadat ze drie van zijn vrienden hadden vermoord, nadat die hadden geprobeerd te vluchten. Zelf nam hij later ook de benen, maar werd gearresteerd en zat een maand vast.

Islamitisch huwelijk

Mokhtar M. zegt Xaviera aan te spreken met het Arabische Umm (moeder) Jafer, ‘omdat haar zoontje Jafer heet’. Ze sloten in Syrië een islamitische huwelijk bij een imam door tussenkomst van Umm Aishe, een Nederlandse moslima die toen ook bij IS zat.
Xaviera zei tegen de rechter dat ze twee jaar in de westerse provincie Idlib in een soort opvanghuis voor alleenstaande vrouwen zat. Daar werkte ze in de keuken, deed ander huishoudelijk werk en hielp bij de zorg voor de kinderen. Een dergelijk ‘mudafa’ huis mochten de vrouwen alleen met toestemming van IS verlaten als voor hen een echtgenoot was gevonden.

Verdediging

Videobeelden en foto’s van IS die op een usb-stick werden gevonden in een tas met kleding die Xaviera bij zich had tijdens haar arrestatie zijn niet van haar, benadrukte ze. Bij de volgende zitting krijgt ze meer tijd voor haar verdediging, zo beloofde de voorzitter van de rechtbank.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch