Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan toont zijn torenhoge ambities

26 jun
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto’s © Marc Guillet

‘Het grote Turkije wil een sterke leider’

De centrumlinkse oppositieleider Muharrem Ince, die de afgelopen weken een felle anti-Erdogan campagne voerde onder de leus ‘Genoeg is genoeg’, heeft zich gisteren neergelegd bij de uitslag van de verkiezingen. Wel kritiseerde hij de stembusstrijd als ‘oneerlijk’.

Bij de verkiezing waarin Recep Tayyip Erdogan met een duidelijke meerderheid werd herkozen als president was er wel geknoei met stembiljetten, zo zei de teleurgestelde oppositieleider. “Maar het kan niet dat er 10 miljoen stemmen zijn gestolen”.

Ince noemde het nieuwe presidentiële systeem, dat nu van kracht wordt en Erdogan vrijwel absolute macht geeft, ‘heel gevaarlijk’. “Hij is nu een alleenheerser. Daar gaan we de negatieve gevolgen van ondervinden”.

Bij het begin van zijn persconferentie liet hij de cameraploeg van de staatszender TRT verwijderen uit protest tegen het feit dat zij alle bijeenkomsten van Erdogan live en integraal uitzonden, maar zelden verslag deden van zijn massamanifestaties.

Ambities

In zijn overwinningstoespraak tot duizenden aanhangers gaf een stralende Erdogan al een inkijkje in wat Turkije en de wereld de komende vijf jaar van hem kunnen verwachten en hoe torenhoog zijn ambities zijn.
Wie verzoenende woorden had verwacht, kwam bedrogen uit. “Ik buig nooit voor iemand, alleen voor God”, aldus de populistische leider. Dat was niet alleen een boodschap aan de lidstaten van de Europese Unie, maar aan allen die hem binnen en buiten Turkije kritiseren wegens het schenden van de fundamentele rechten en vrijheden, en het in een politieke dwangbuis snoeren van het rechtssysteem. Diplomaten verwachten niet dat Erdogan zijn confronterende en polariserende stijl zal matigen om de opgelopen spanningen met bondgenoten te temperen.
Zijn bewering dat democratie de winnaar was en dat Turkije ‘een voorbeeld is voor de rest van de wereld’ duidt daar al op.

Erdogan voerde campagne onder leuze ‘Het grote Turkije wil een sterke leider’. Met de extra machtsmiddelen die hij nu heeft verworven, en een nieuw mandaat op zak van de kiezers, kan hij tot 2023 heersen als een postmoderne sultan. En daarna nog eens een extra termijn tot 2028.
Zijn assertieve buitenlandse politiek en militaire tactiek van voorwaartse verdediging om terroristische organisaties actief op te zoeken en ook over de grens te bestrijden, zullen worden voortgezet. “Om meer Syrisch grondgebied te bevrijden en om het internationale prestige van Turkije te vergroten”, zo benadrukte hij. Steeds meer van de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije zullen door de successen van de Turkse strijdkrachten naar huis kunnen terugkeren.

Erdogan noemde het uitgesloten dat het land onder zijn leiding op zijn schreden zal terugkeren wat betreft de Turkse stijl van democratie en economie. Volgens hem heeft de meerderheid van de Turken zondag gekozen voor groei, ontwikkeling en welvaart. En voor een Turkije dat gerenommeerd, eervol en invloedrijk is op alle gebieden in de wereld.

Hij stak zijn mega ambities niet onder stoelen of banken. “We stoppen niet voor we van Turkije – dat we hebben gered van coupplegers, politieke en economische huurmoordenaars, straatbendes en terroristen – een van de top tien economieën in de wereld hebben gemaakt”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch