Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nog steeds arrestaties van Gülenisten in Turkije

25 jun
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto © Marc Guillet

Het brandmerken van Turkse critici en politici als terroristenvrienden is sinds de mislukte coup van 2016 bijna standaard in Turkije. Niet alleen door ministers en regeringsgezinde media, ook door oppositieleider Kilicdaroglu. Die beschuldigde president Erdogan ervan ‘de hoogste politicus te zijn die banden heeft met de terroristische FETÖ, zoals de organisatie van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen wordt genoemd.

De Gülen-beweging was tot 2011 de belangrijkste bondgenoot van Erdogan, die hem met showprocessen hielpen een eind te maken aan de politieke invloed van de generaals.
Drie weken voor de verijdelde militaire staatsgreep brandmerkte de nationale veiligheidsraad onder leiding van Erdogan het netwerk als een ‘illegale terroristische organisatie’. Na de couppoging riep Erdogan de noodtoestand uit en begon een grootscheepse klopjacht op Gülenisten. Die gaat nog steeds door.

Erdogan noemde het netwerk een kankergezwel en bezwoer het met wortel en tak uit te roeien. Vrijwel iedereen in Turkije is ervan overtuigd dat de coup werd gepleegd door Gülenisten. Buitenlandse onderzoekers wijzen er op dat ook andere militairen meededen die een hekel hadden aan Erdogan.

Inmiddels zitten er nog steeds 50.000 verdachten in voorarrest, zijn er 150.000 Turken ontslagen, en hebben al zeker 800 aangeklaagden levenslang gekregen. Er gaat geen week voorbij zonder dat er weer tientallen ‘Gülenisten’ worden gearresteerd. Duizenden wachten nog op hun proces.

Ruim 4.000 zijn gevlucht naar het buitenland. Zeker 80 Gülenisten zijn door agenten van de Turkse geheime dienst uit 18 landen ontvoerd en naar Turkije gebracht voor een proces.

Mensen die ontslagen zijn, mogen nooit meer bij de overheid werken en worden door buren, ex-collega’s en soms ook familieleden gemeden ‘alsof ik lepra heb’, zo beschreef een van hen het sociale isolement waarin ze terecht was gekomen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch