Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Alcohol verboden op verkiezingsdag Turkije

24 jun
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Recordopkomst verwacht

In Turkije zijn de stembussen vanochtend om 8 uur opengegaan. De betrokkenheid van de kiezers bij deze vervroegde verkiezingen voor het presidentschap en het parlement is enorm. Van een eerlijke campagne met gelijke kansen voor alle partijen en kandidaten was geen sprake, maar het enthousiasme en de motivatie om te gaan stemmen is er niet minder om. Er wordt een recordopkomst van boven de 85 procent verwacht.

Vriend en vijand van president Erdogan zijn ervan doordrongen dat er heel veel op het spel staat. Voor het eerst in meer dan 15 jaar hebben de burgers een echte kans om de toekomst van hun land te beïnvloeden.

Ze kunnen ervoor kiezen Erdogan, die volgens critici al regeert als een sultan, nog meer macht te geven in een nieuw presidentieel systeem waarin hij de alleenheerser zal zijn zonder onafhankelijke instellingen die zijn bestuur kunnen controleren. Of ze kunnen de voorkeur geven aan een andere president die rechten, vrijheden, een onpartijdige justitie en de controlerende functie van het parlement zal herstellen.

Zowel Erdogan (64) als zijn belangrijkste rivaal Muharrem Ince (54), van de sociaaldemocratische Republikeinse Volkspartij CHP, hebben er alles aan gedaan om hun aanhangers ervan te doordringen dat een grote opkomst hun kansen op een overwinning vergroot.

Erdogan waarschuwde gistermiddag bij zijn laatste verkiezingsmanifestatie in Istanboel dat niemand zijn overwinning als vanzelfsprekend mag beschouwen. “Neem je familie en vrienden mee naar de stembus. Elk gebrek aan belangstelling kan ons, God verhoede, in de problemen brengen”, bond Erdogan tienduizenden op het hart.

Presidentskandidaat Ince benadrukte voor een gehoor van enkele honderdduizenden in een ander deel van Istanboel opnieuw de belangrijkste zorgen van de kiezers: de economie en de rechtsstaat. “Als Erdogan wint zal de paniek in de markten terugkeren en zullen de rentetarieven stijgen. Ze zullen uw telefoons blijven afluisteren”, zei hij. “Als ik win zal de Turkse lira in waarde stijgen en de rentetarieven gaan dalen.”

Een van de aanwijzingen van de enorme betrokkenheid bij de verkiezingen is dat 60 procent van de Turkse vakantiereserveringen voor eind juni begin juli, die waren gemaakt voor Erdogan op 18 april vervroegde verkiezingen uitschreef, zijn geannuleerd.
Bovendien hebben zeker drie badplaatsen, die bolwerken zijn van de belangrijkste oppositiepartij CHP, hun stranden gesloten voor ‘onderhoudswerkzaamheden’ en daarbij meteen opgeroepen om te gaan stemmen.
“Het is tijd om terug naar huis te gaan. We vinden het een eer dat dat u voor ons heeft gekozen als vakantiebestemming en we verwelkomen u terug wanneer u maar wil. Maar zorg ervoor dat u voor onze toekomst, en voor onze democratie, thuis bent op 24 juni om te gaan stemmen”, aldus de posters in de populaire badplaats Marmaris aan de Egeïsche kust.

De motivatie om te gaan stemmen het groeiende geloof dat Erdogan, ondanks 15 jaar onafgebroken aan de macht, niet onoverwinnelijk is, steekt positief af tegen de vorige presidentsverkiezingen in de zomer van 2014. Toen was de belangrijkste tegenstander van Erdogan een brave, grijze professor met geen enkele uitstraling. Ekmeleddin Ihsanoğlu was de gezamenlijke kandidaat van 13 oppositiepartijen, inclusief de grootste twee, de linkse CHP en de ultranationalistische partij van de Grijze Wolven, MHP.
De man had geen enkele politieke ervaring en was voor de kiezers van de oppositiepartijen zo’n teleurstelling dat ze in hun vakantiehuisjes of vakantiebestemmingen aan de Turkse kusten bleven. Erdogan had al gewonnen voor de verkiezingscampagne was begonnen. De historisch lage opkomst van 74 procent sprak boekdelen en Erdogan won al fluitend met 51.7 procent van de stemmen.

De sfeer is nu totaal anders. Nu nemen vijf kandidaten het op tegen Erdogan. En hoewel aanvankelijk werd gedacht dat Erdogan het weer op zijn sloffen zou halen, is de president door de verrassende eenheid en de dynamiek van de oppositie in het defensief gedrongen.

De hoop bij de oppositie is dat is ze met hun populaire leuze ‘Genoeg is genoeg’ de herverkiezing van Erdogan in de eerste ronde kunnen blokkeren. Bij een eventuele tweede en beslissende ronde op 8 juli zou Erdogan kunnen worden verslagen als de oppositie met vereende krachten op de sterkste rivaal van Erdogan stemt, zo droomt de oppositie nu al hardop.

Veel linkse kiezers zeggen dat ze om tactische redenen niet op hun eigen partij CHP gaan stemmen voor het parlement, maar op de pro-Koerdische partij HDP. Als die in het parlement terugkeert door over de kiesdrempel van 10 procent te komen, dan is het vrijwel zeker dat Erdogans AK partij haar absolute meerderheid in het parlement verliest.

Om de kans op incidenten te voorkomen heeft de Kiesraad besloten dat hotels en restaurants vandaag heel de dag geen alcohol mogen schenken. Theetuinen, koffiehuizen, bars en internetcafes moeten vandaag ook dicht zijn.
Om 17.00 uur Turkse tijd (16.00 uur Nederlandse tijd) gaan de 180.000 stembureaus dicht en wordt meteen overgegaan tot het tellen van de stemmen voor het parlement en het presidentschap. Er zijn bijna 520.000 waarnemers in de stembureaus aanwezig om fraude bij het stemmen en tellen te voorkomen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch