Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije weigert uitlevering Apeldoornse IS-bruid Xaviera S.

5 jun
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije levert IS-bruid Xaviera S. uit Apeldoorn niet uit aan Nederland. Het land wil de 24-jarige vrouw, die sinds januari achter de tralies zit, zelf berechten.

Het proces tegen S., die sinds januari in Turkije achter tralies zit, start op 2 juli in de zuidoostelijke stad Sanliurfa.
De officiële aanklacht van de officier van justitie tegen haar luidt ‘lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie’.
Dat legt het openbaar ministerie ook de echtgenoot van de 24-jarige Xaviera, de uit Eindhoven afkomstige Mokhtar M. (36) ten laste. Hij werkte als IS-bewaker in Syrië. Tegen hen wordt de maximale straf van 15 jaar cel geëist.

De Apeldoornse en haar man worden niet samen met 12 andere jihadisten van de Islamitische Staat berecht. Op beelden van Turkse tv zenders waren ze wel samen te zien. En het openbaar ministerie nam hen in januari in Sanliurfa samen formeel in voorlopige hechtenis.

In tegenstelling tot eerdere berichten in de Turkse media zijn Xaviera en haar man niet samen met 12 andere vermeende IS-strijders door de Turkse anti-terreur politie gearresteerd nadat ze illegaal de Turkse grens waren overgestoken.

Nederland heeft om uitlevering van de twee gevraagd. De Turkse autoriteiten wilden daar geen gevolg aan geven. Als ze schuldig worden bevonden, zouden ze in principe hun straf in Turkije moeten uitzitten en daarna worden uitgewezen.

Denkbaar is ook dat hen dezelfde procedure wacht als de twee Nederlandse Syriëgangers, Reda N. en Oussama A. Een rechtbank in de stad Kilis veroordeelde het jihadistenduo enkele weken geleden voor hetzelfde vergrijp tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Zij zullen naar Nederland worden gedeporteerd en mogen daar hun zaak in hoger beroep afwachten.

Xaviera, die in Syrië van IS de bijnaam Umm Jafar kreeg en door IS werd uitgehuwelijkt aan Mokhtar M., is de eerste Nederlandse IS-aanhangster die in Turkije is aangeklaagd omdat ze zich heeft aangesloten bij een terroristische organisatie. De IS-bruid, die enkele weken in een gevangeniscel in Sanliurfa vast zat, is drie maanden geleden overgebracht naar een modernere strafinrichting in de stad Gaziantep.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch