Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Arnhemse al bijna een jaar vast in Turkije

21 mei
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

FOTO: SLAWOMIRA KOZIENIEC

Arnhemse Sibel, op de rug gezien, kijkend naar de Hagia Sophia.

Slopende onzekerheid en een duizelingwekkend doolhof van bureaucratie matten de Arnhemse Sibel zichtbaar af. Al 10 maanden zit ze met haar zoontje Ömer vast in Turkije wegens een uitreisverbod. Waarom? Niemand wil het haar vertellen.

Normaal verheugt Sibel zich over de eerste lentebloesem aan de bomen en voorjaarsbloemen als de krokus, narcis en tulp die voor kleur en vrolijkheid zorgen. Maar dit seizoen niet. “Het enige waar mijn hoofd naar staat is wanneer ik terug naar huis kan”, zegt ze. “Naar Nederland”.

De bureaucratische en juridische nachtmerrie waarin de Turks-Nederlandse terecht is gekomen, maken haar bang en onzeker. Praten wil ze alleen als dat anoniem kan. “Bij een Starbucks, de favoriete plek van mijn zoontje. In het appartementje waar we logeren is geen elektriciteit en geen internet. Starbucks heeft gratis wifi”.

Terwijl haar zoontje Ömer (10) aan zijn tablet zit gekluisterd, vertelt Sibel dat haar moeder in Nederland twee maanden geleden aan kanker overleed. “Praten kon mama in de weken voor haar dood niet meer. Haar laatste wens was mij en haar kleinzoon nog een keer te zien. Ik wilde zo snel mogelijk naar Nederland. Heb daarvoor een verzoekschrift geschreven, maar geen antwoord gekregen. Telefonisch heb ik tegen mama gepraat. Ze wilde mijn stem graag horen. Vijf minuten nadat ik de verbinding had verbroken, overleed ze. Samen met mijn zussen, vader en andere familieleden hebben we haar in de buurt van Ankara begraven.”

De nachtmerrie in haar geboorteland begint in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 juli vorig jaar wanneer ze kort na middernacht aankomt in Istanbul. “Bij de douane zeiden ze dat ik Turkije niet meer uit mocht. Op mijn vraag waarom, zeiden ze dat ik dat maar bij de politie moest gaan vragen”, zegt Sibel.

Aangezien het uitreisverbod afkomstig is uit de hoofdstad Ankara moet ze daar op zoek naar het antwoord. Daar wordt ze van het kastje naar de muur gestuurd. Niemand wil haar vertellen waarom haar naam op de zwarte lijst staat. Bij een van de politiebureaus krijgt ze te horen dat ze een verzoekschrift moet schrijven. “Niet via een computer, maar met de hand”.
Ze laat dat document zien en zeven andere brieven die ze naar politie en justitie stuurde. “Vier weken na mijn eerste brief krijg ik als antwoord ‘we mogen u niets vertellen wegens de noodtoestand’.

Steeds meer krijgt Sibel het gevoel dat ze de grip op haar leven kwijt raakt. Via via hoort ze dat haar uitreisverbod mogelijk te maken heeft met de chatapplicatie ByLock die op haar Turkse mobiele nummer zou staan.

Volgens de Turkse justitie werd die app om versleutelde berichten te versturen, gebruikt door aanhangers van de Turkse moslimleider Fethullah Gülen. De regering brandmerkte de Gülen-beweging kort voor de mislukte staatsgreep als een terroristische organisatie. Van de circa 215,000 ByLock gebruikers in Turkije zitten er ruim 23.000 achter tralies in afwachting van hun proces.
“Ik heb die app niet gedownload. Ik zou niet weten hoe dat moet”, zegt Sibel. “Misschien is die als een virus op mijn telefoon gekomen”.

Het openbaar ministerie in Ankara maakte in december bekend dat uit onderzoek was gebleken dat bezitters van 11.480 GSM nummers zonder hun instemming waren omgeleid naar ByLock IP-adressen. Zij kunnen dus op grond daarvan niet worden beschuldigd van lidmaatschap van de Gülen-beweging.

Sibel vermoedt dat bij haar Turkse mobiele nummer mogelijk iets dergelijks kan zijn gebeurd. Ze zegt geen interesse te hebben in politiek en geen enkele band te hebben met Gülen-aanhangers.
Pas eind januari kreeg ze te horen wat haar dossiernummer is. “Mijn advocaat noch ik mogen het dossier inzien. ‘Geheim’ wegens de nog altijd geldende noodtoestand, zeggen de autoriteiten.”

Haar advocaat is er inmiddels mee gekapt. “Om gezondheidsredenen, zei hij”. Waarschijnlijker is dat hij bang is. Sinds de mislukte coup zijn honderden advocaten vervolgd omdat ze ‘Gülen-verdachten’ verdedigden.

Sibel is een van de 15 Nederlanders die in Turkije vastzitten. De diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije is een complicerende factor in een versnelde afhandeling van de omstreden uitreisverboden.

Twee weken geleden was Sibel weer in de rechtbank om informatie te vragen. “Het enige dat ze zeiden was ‘voorlopig kun je niet weg’. En ‘je hoeft niet elke week te komen, we doen ons werk’. Toen moest ik huilen. Ik was echt overstuur”.
Ze vroeg nog hoe lang het mogelijk nog zou duren. “Nog een maand of twee. Kom over vier weken nog maar eens terug”.

De namen Sibel en Ömer zijn gefingeerd.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch