Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse economie op de lange termijn kwetsbaar

27 apr
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

FOTO’S: SLAWOMIRA KOZIENIEC

In: Algemeen Dagblad

Erdogan hoopt munt te slaan uit de mooie groeicijfers

De vooruitzichten voor de Turkse economie zijn minder rooskleurig dan zittend president Erdogan doet voorkomen. Dat kan zijn herverkiezing bemoeilijken.

Mooie groeicijfers en banencreatie waren de afgelopen 15 jaar belangrijke hoekstenen voor de electorale successen van Erdogan. Ook in de campagne voor de vervroegde verkiezingen van 24 juni krijgen ze weer een hoofdrol.

De onverwachte aankondiging door Erdogan dat de parlements- en presidentsverkiezingen niet eind volgend jaar maar al over twee maanden zullen plaatsvinden, leidde meteen tot een positieve reactie van investeerders.

De neerwaartse spiraal van de Turkse lira kwam even tot stilstand. De waarde nam aanvankelijk toe met 2 procent ten opzichte van de dollar. Investeerders lijken te hopen op een eind aan de politieke onzekerheid na de stembusgang.

Bovendien hopen ze op het afbouwen van het stimuleringspakket, omdat dat heeft geleid tot een oververhitting en toenemende kwetsbaarheid van de economie. Het afnemen van de politieke druk van Erdogan op de centrale bank na de verkiezingen is ook onderdeel van het verwachtingspatroon van investeerders.

ABN Amro stelt in een onderzoeksrapport er ‘niet van overtuigd’ te zijn ‘dat een dergelijke normalisering zal plaatsvinden’.

Op de lange termijn voorziet de bank ‘sombere vooruitzichten’ voor de Turkse economie. De EU-kandidaat zal steeds kwetsbaarder worden voor het sentiment van buitenlandse investeerders. En die heeft Turkije hard nodig. Het land blijft namelijk voor 70 procent afhankelijk van wispelturige kortlopende buitenlandse financiering van het tekort op de lopende rekening. Dat nam toe van -3,4% van het bruto binnenlandse product begin vorig jaar tot -6,2% begin dit jaar. Daarmee is het een van de hoogste ter wereld.

Maatregelen om de oververhitting af te remmen en de inflatie van net boven de 10% terug te dringen na de verkiezingen zijn niet waarschijnlijk. ‘Economische groei en het scheppen van meer banen zullen de belangrijkste pijlers blijven van het economische beleid’, zegt Turkije-analist Nora Neuteboom van ABN Amro.

Samen met een collega bracht ze begin april een werkbezoek aan Istanboel en Ankara. Ze noemt de veerkracht van de economie na de verijdelde staatsgreep in de zomer van 2016 ‘opmerkelijk’. De reële groei van het bruto binnenlands product versnelde van 3,2% in dat jaar naar 7,4% vorig jaar. Die groeispurt was echter ‘gedeeltelijk kunstmatig’.

Ongeveer een kwart komt op rekening van leningen uit het kredietgarantiefonds van circa 50 miljard dollar van de Turkse overheid. Verder stimuleerden de autoriteiten onder leiding van president Erdogan de economie met belastingverlagingen, werkgelegenheidsinitiatieven, en het versoepelen van kredietvoorwaarden voor het midden- en kleinbedrijf. De kredietgroei verdubbelde daardoor van 10 procent na de mislukte militaire coup tot 21 procent vorig jaar.
De bodem van het kredietgarantiefonds is in zicht, maar ‘een positief na-ijleffect zal economische groei blijven stimuleren’. Daarom heeft ABN Amro zijn groeiraming voor Turkije dit jaar naar boven bijgesteld van 4,5% naar 5%.

Erdogan hoopt munt te slaan uit de mooie groeicijfers. Waarnemers achten de kans groot dat een groot deel van de kiezers daar doorheen zal prikken en de devaluatie van de lira zal zien als een barometer voor de gezondheid van de economie.

Neuteboom wijst er op dat andere opkomende markten zoals Rusland, Zuid-Afrika en Brazilië de afgelopen jaren hun fundamenten hebben versterkt. “Turkije ging niet verder dan het plakken van pleisters. Nu staat het met stip bovenaan op de lijst van zwakke opkomende markten”.
Als structurele zwakheden noemt ze de hoge inflatie en het grote tekort op de lopende rekening. Haar verwachting is ook dat de lira zal blijven dalen, structurele hervormingen uitblijven en de kredietgroei zal afnemen.

Ondanks de kwetsbaarheden gaat de Turkije analist op korte termijn niet uit van een crisisscenario. Voor een duurzame groei zou de regering een proactief hervormingsbeleid moeten voeren. “Niet zoals de centrale bank een reagerend beleid van too little too late”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch