Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Dader schietpartij ‘beschuldigde professoren van banden met Gülen’

5 apr
2018
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Op de Osmangazi universiteit van de Turkse stad Eskişehir zijn vier medewerkers door een onderzoeksassistent in koelen bloede doodgeschoten. De slachtoffers zijn een plaatsvervangend decaan, een secretaris, en twee docenten. Er zijn ook drie gewonden gevallen.

Hoewel het motief van de dader van de schietpartij nog onbekend is, wordt op de universiteit gezegd dat beschuldigingen over vermeend lidmaatschap van de Gülen-beweging van docenten op de faculteit de reden kunnen zijn voor de moordpartij.

De rector-magnificus, professor Hasan Gönen, liet weten dat er tegen de dader een onderzoek liep, omdat hij diverse professoren ervan had beschuldigd lid te zijn van wat in Turkije de ‘Terroristische Organisatie van Fetulullah’ (Gülen) wordt genoemd.
Deze zogeheten FETÖ is volgens de Turkse autoriteiten verantwoordelijk voor de verijdelde militaire coup in de zomer van 2016, waarbij zo’n 250 doden vielen.
De beschuldigde professoren eisten dat een onderzoek tegen hem geopend zou worden wegens onterechte beschuldigingen en verdachtmakingen.

Het schokkende bloedbad op de universiteit wordt groots aangepakt. Er zijn drie openbare aanklagers op de zaak gezet, aldus Özdemir Çakacak, de gouverneur van de provincie Eskişehir.
De schietpartij vond plaats rond 15:00 uur op de Onderwijsfaculteit van de Osmangazi universiteit in Eskişehir.

De dader, Volkan Bayar (37), is een promovendus en een onderzoeksassistent aan de faculteit van het onderwijs. Vier leden van de faculteit werden gedood en 3 gewond. De slachtoffers zijn: plaatsvervangend hoofd van de faculteit Mikail Yalçın, de secretaris van de faculteit Fatih Özmutlu, docent Yasin Armağan, en assistent-professor Serdar Çağlak.

Ayşe Aypay. een professor aan de universiteit, reageert woedend en beschuldigt de leiding van de universiteit en de onderwijsautoriteiten in de hoofdstad Ankara van nalatigheid en medeplichtigheid aan het bloedbad, omdat ze ondanks herhaalde waarschuwingen niet hebben opgetreden tegen de schutter.

“Waarom hebben de Raad voor het Hoger Onderwijs en de leiding van de universiteit geen maatregelen genomen? Al anderhalf jaar dringen we daarop aan. Ze negeerden al onze verzoeken. Wie gaat de gevolgen dragen voor het beschermen van Volkan Bayar? Mijn man is ontslagen wegens zijn laster. Veel van mijn vrienden zijn het slachtoffer. Nu zijn vier van onze vrienden dood.”
De rector heeft volgens haar bewust de verzoekschriften genegeerd en ambtenaren instructies gegeven om hun petities niet te scannen, zodat ze niet in het computersysteem van de universiteit zouden komen.
“Wie betaalt de prijs? Mikail heeft een gehandicapt kind. Yasin heeft twee baby’s. Serdar is zo jong.”

Zij noemt Volkan Bayar een ‘verrader’. “Hij is een echt FETÖ-lid. Niemand wilde het zien. We hebben gezegd dat hij liegt. Maar de rechtbank sprak hem vrij. Onze vrienden en mijn man werden belasterd, maar hem beschermen ze.”

De rector-magnificus van de universiteit, professor Hasan Gönen, vertelde hoe de schietpartij was verlopen.
“Onderzoeksassistent Volkan kwam de kamer van de decaan binnen. Die was er toevallig niet. Secretaris Fatih wel. Die schoot hij dood. Later schoot hij de vice-decaan en twee onderzoeksassistenten neer. Hij vluchtte het gebouw uit met zijn pistool, achterna gezeten door beveiligers. Agenten van de politie konden hem overmeesteren en arresteren.”.
Hij liet verder weten dat alle examens in de faculteit zijn opgeschort tot een latere datum.

De dader, geboren in 1981 in Ankara, is een promovendus aan de faculteit van het onderwijs aan de universiteit en onderzoeksassistent op dezelfde faculteit sinds 2012. Hij behaalde zijn bachelordiploma aan de Gazi Universiteit in Ankara in 2004 en studeerde af in de Verenigde Staten, aan de universiteit van Denver in 2011. Zijn vrouw werkt aan dezelfde universiteit.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch